Economia 14/05/2012

El regulador del mercat de valors francès, contra la sortida de Grècia de l'euro

El president de l'Autoritat dels Mercats Financers de França, Jean-Pierre Jouyet, assegura que la decisió tindria "conseqüències en cadena"

Efe
2 min

ParísEl president de l'Autoritat dels Mercats Financers de França (AMF), Jean-Pierre Jouyet, ha advertit aquest dilluns de les "conseqüències en cadena" que tindria la sortida de Grècia de l'euro per al sistema financer, per les reaccions que causaria en els mercats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Jouyet, conegut per la seva proximitat al president electe de França, François Hollande, i un dels noms que segons les filtracions a la premsa han estat participant aquests últims dies en els contactes amb les autoritats alemanyes, ha subratllat en una entrevista a la cadena de televisió iTélé que s'ha d'acabar amb la subordinació a Berlín.

"En la situació d'Europa, cal mantenir una relació francoalemanya forta, però s'ha de passar d'unes relacions de subordinació a unes relacions d'equivalència", ha assenyalat l'home que va ser secretari d'estat d'Afers Europeus durant la primera part del mandat del president sortint de França, Nicolas Sarkozy.

Ha considerat que "hi ha un cert seguidisme respecte d'Alemanya", que "els responsables polítics i financers alemanys diuen als altres el que han de fer".

Quan li han preguntat sobre la possible sortida de Grècia de l'euro, ha reconegut que "hi ha un problema difícil de resoldre en aquest país, que és en primer lloc polític", i que "el que és perillós a la zona euro és un desordre polític" pel rebuig de les opinions públiques a les polítiques que s'estan duent a terme.

Però a continuació ha advertit que "si Grècia sortís de la zona euro, això tindria conseqüències en cadena", per exemple, en els sistemes de compensació financera, però també en molts bancs europeus que tenen deute d'aquest país.

Jouyet, que ha avançat que no serà a l'equip que nomenarà Hollande després de la seva investidura perquè és molt amic seu i perquè no voldria causar-li problemes pel seu passat al govern de Sarkozy, ha dit que els mercats estan pendents aquest dilluns de la reunió imminent entre Hollande i Merkel, sobretot de l'atmosfera que s'hi respirarà.

Ha afegit que els mercats es fixaran en particular en les mesures que prengui el govern francès, i que per això caldrà esperar el resultat de les legislatives, els propers 10 i 17 de juny.

stats