ECONOMIA
Economia 13/04/2012

Brussel·les dóna suport a Espanya sobre Repsol-YPF i recorda a l'Argentina que ha de protegir les inversions internacionals

La Comissió Europea "ha expressat la seva preocupació al govern argentí" sobre els plans de nacionalització de l'empresa espanyola

Acn
2 min

Brussel·lesLa Comissió Europea dóna suport a Espanya en la seva disputa amb l'Argentina pels plans de nacionalització de la principal firma energètica del país, YPF, controlada principalment per l'espanyola Repsol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'executiu comunitari ha "expressat la seva preocupació al govern argentí" a través de la delegació de la UE al país llatinoamericà, segons ha confirmat aquest divendres el portaveu de la CE, Olivier Bailly, en roda de premsa.

"Esperem que el govern argentí s'asseguri que es compleixen els seus compromisos internacionals en el que es refereix a la protecció d'inversions internacionals en el seu territori", ha afegit.

Després del suposat projecte de nacionalització d'YPF, la Comissió Europea ha establert contacte amb el govern argentí de Cristina Kirchner, al qual encoratja a respectar les inversions internacionals. "Necessitem que totes les parts trobin una solució conjunta que no malmeti directament l'ambient de treball i les relacions econòmiques entre la Unió Europea i l'Argentina", ha dit Bailly. La CE ha expressat la seva "preocupació" pel tema, pel qual restaran "atents" i ja ha començat a treballar amb les autoritats espanyoles. "Som al costat d'Espanya en aquesta situació", ha assegurat el portaveu de la CE des de Brussel·les.

Bailly ha volgut deixar clar però, que la situació actual és "un problema bilateral entre Espanya i l'Argentina", ja que en l'acord comercial existent amb Mercosur "no hi ha predisposicions sobre les inversions internacionals". Tot i així, el portaveu de la CE ha explicat que la Unió Europea té noves competències per sortir en defensa de les inversions internacionals dels seus Estats membres des de la firma del Tractat de Lisboa, i per tant, "encoratja l'Argentina a respectar els seus compromisos". La CE ha recalcat que la utilització d'instruments per interferir en el conflicte encara no s'han tingut en compte perquè encara no hi ha "decisions definitives" sobre la nacionalització d'YPF.

La CE no ha donat cap informació sobre la resposta rebuda fins ara per part de les autoritats argentines i ha desmentit que el president de la Comissió Europea, Durao Barroso, hagi establert alguna comunicació directa amb l'executiu argentí durant aquest divendres.

stats