Economia 30/05/2012

"El rescat urgent d'Espanya és l'única sortida"

L'expert d'Interbrokers Lluís Benguerel analitza la situació de la prima de risc i les opcions que li queden al govern espanyol

Dani Sánchez Ugart
2 min

BarcelonaAmb la prima de risc fregant màxims històrics des que existeix la pesseta i havent superat ja la que va motivar els rescats de Grècia i d'Irlanda, el govern espanyol té poques opcions per contenir el preu del deute i poder fer front als pagaments pendents, segons l'analista d'Interbrokers Lluis Benguerel.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La intervenció és l'única sortida?

Benguerel opina que l'Estat "necessita ser intervingut al 100%" per Europa, perquè "els mercats no se'n refien". I ha de ser ràpid, perquè, en general, "es considera que per sobre del 7% a 10 anys" és insostenible per a un Estat pagar el deute, i surt més a compte la intervenció. En aquest moment, la prima de risc espanyola marca un preu del deute del voltant del 6,7% a Espanya.

L'Estat necessita col·locar, abans de finals d'any, 93.000 milions d'euros de deute i 13.000 més d'interessos i l'any que ve, només el capital ja ascendirà a 108.000, "si continuem així és impossible pagar-ho", opina Benguerel.

Què motiva la pujada?

Les informacions que apunten a una negativa del BCE a acceptar la maniobra del govern espanyol per injectar els diners que necessita Bankia sense anar directament als mercats, per carregar amb la responsabilitat al BCE no han fet més que reviscolar les suspicàcies dels mercats, però, segons Benguerel, és comprensible que el Banc Central no vulgui fer-ho: "Cada cop que han injectat capital al mercat de manera indirecta han donat un marge de confiança al sistema bancari espanyol, i sempre l'han defraudat". Tant Luis de Guindos, com el BCE, han negat que Espanya hagi demanat res.

Benguerel ja no creu en solucions d'urgència més enllà de la intervenció a través dels Fons Europeus d'Estabilitat Financera. És a dir, una intervenció de l'Estat en tota regla: un canvi de govern, i una imposició de polítiques per retallar el dèficit. "Vindran i ens obligaran a allargar la jubilació, pujar l'IVA...", opina Benguerel, que apunta a una solució semblant a la d'Itàlia, amb un govern tecnòcrata.

Això calmaria els mercats?

Si mirem els precedents, a Itàlia, on la prima va arribar als 550 punts, sí que ho va fer. De fet, a principis d'any va arribar a estar a 280, tot i que ara ha patit un nou repunt i es troba a 464, encara per sota de l'espanyola.

Hi ha alternativa a la intervenció

Segons Benguerel, l'alternativa és el col·lapse. Som massa a prop del límit del 7% que fa insostenible la compra de deute i les factures s'hauran de seguir pagant. El que segur que no és una solució és "esperar que baixi la verge". 

stats