Espanya cedeix sobirania a canvi del rescat

Els socis de l'euro acorden el rescat bancari d'Espanya a canvi de condicions pel sector financer i de més retallades. Brussel·les sotmetrà a una estricta vigilància els comptes públics espanyols.

L’economia espanyola està, pràcticament, sota tutela europea. El govern de Rajoy volia evitar que l’ajuda pels bancs suposés sotmetre’s a un pla de rescat com el de Grècia o el de Portugal, però els seus propòsits s’han quedat a mig camí. Sobre el paper, Espanya no tindrà pla de rescat, però a la pràctica, la vigilància de Brussel·les serà més estricte que mai i l’Executiu espanyol haurà de fer, obligatòriament, més retallades i impulsar mesures d’estalvi. Madrid també veurà reduït el seu poder sobre el sector bancari. 

El més significatiu de l'acord pel rescat bancari que es va tancar la matinada de dimarts per l'Eurogrup és que, a diferència del que ha repetit en incomptables ocasions el govern espanyol, el text de l'acord no només enumera les 32 condicions pel sector bancari sinó que deixa clar que “en paral·lel, Espanya haurà de complir plenament amb els seus compromisos i obligacions” per a reduir el dèficit públic. És a dir que com a condició del rescat bancari s’hi inclouen les recomanacions macroeconòmiques de la Comissió Europea -a partir d’ara, obligacions- entre les quals hi ha la pujada de l’IVA.

Podeu llegir l'article complet a l' Ara Premium.