PANDÈMIA
Economia 18/12/2020

La restauració s’encén amb les restriccions als vespres

El gremi acusa el Govern de declarar-los la “guerra”

Paula Solanas Alfaro
3 min
Una cambrera netejant una taula en un restaurant de l'Eixample de Bacelona amb l'aforament reduït

BarcelonaIndignació. Aquesta tornava a ser divendres la paraula més repetida pels restauradors després de conèixer les noves restriccions del Govern per aturar als contagis, que aquest cop els obligaran a sacrificar els sopars. La imposició de franges horàries, amb les quals bars i restaurants només podran servir esmorzars i dinars, es va rebre com “un cop dur” per a un sector que ja se sent “molt castigat”. El Gremi de Restauració de Barcelona va qualificar la mesura com una “declaració de guerra, des d’avui i fins al 14-F”, data de les eleccions catalanes. Per a l’entitat, deixar-los sense sopars suposa “un tancament encobert”, ja que molts dels locals no podran ser rendibles sense l’activitat dels vespres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un comunicat, el Gremi argumentava que el funcionament intermitent de bars i restaurants durant 4,5 hores al dia és “radicalment inviable”. “Esquerra té una obsessió malaltissa amb el sector de la restauració”, assegura l’organització, per a qui sembla que “el departament de Salut hagués estat esperant que les xifres empitjoressin per tancar novament bars i restaurants”. “L’assetjament que patim és intolerable”, van insistir des del gremi.

A partir de dilluns i fins a l’11 de gener aquests establiments només podran servir esmorzars i dinars, amb un horari limitat de 7.30 a 9.30h per als esmorzars, i de 13 a 15.30 h per als dinars. En canvi, els sopars només es podran oferir amb servei de recollida al local entre les 19 h i les 22 h, i a domicili fins a les 23 h.

“La restricció d’horaris és l’estupidesa més gran de totes, perquè molesta tant empresaris com clients”, assegurava a l’ACN Claudio Rojas, director de la Cerveseria Catalana, a Barcelona. “Qui vol celebrar el dinar de Nadal entre les 13 i les 15 hores? L’allau d’anul·lacions serà terrible”, comenten els restauradors, que en els últims dies havien fet una crida a traslladar-hi els àpats nadalencs perquè són més segurs que les llars.

Precisament, a l’acte en què es va llançar aquest missatge hi havia d’assistir el conseller Ramon Tremosa, que va ser baixa d’última hora. Ahir a la roda de premsa de resultats de Fira de Barcelona el titular d’Empresa assegurava que el Govern havia “intentat” que la restauració “pugui seguir viva” tot i les restriccions, mentre se supera “aquest període tan difícil en què la màxima prioritat és la salut pública”. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va retreure a la Generalitat que no anunciés ajudes a la restauració amb les noves restriccions i va exigir un “pla de xoc immediat”.

Mesures “desproporcionades”

L’oci nocturn -que no forma part encara de la desescalada i seguirà sumant dies de tancament- també va considerar que les mesures són “arbitràries, ineficaces, desproporcionades i contraproduents”. L’entitat va demanar una reunió urgent amb la Generalitat i avisa que, si no accepta les seves pretensions, estudiaran impugnar les limitacions al TSJC i demanar mesures cautelars. Fecasarm insisteix que la restauració no és un focus de contagi i que sense locals oberts els brots proliferaran en trobades i festes il·legals.

Les restriccions no han canviat gaire la situació actual per a la majoria de comerciants, que mantenen els aforaments limitats. Tot i així, l’associació Comertia va denunciar ahir el greuge comparatiu que patiran els restaurants dels centres comercials, que ja no podran obrir. L’entitat va recordar que aquests establiments ja han hagut d’abaixar la persiana durant dos mesos i tan sols feia una setmana que havien pogut recuperar l’activitat.

stats