Economia 01/11/2012

Els resultats de Bankia empenyen la gran banca a pèrdues rècord de més de 3.000 milions

L'entitat madrilenya va registrar uns números vermells de més de 7.000 milions fins al setembre. La resta de grans bancs espanyols, però, sumen guanys de 3.800 milions

Efe
2 min

BarcelonaLes pèrdues rècord de *Bankia en els nou primers mesos de l'any, que han superat els 7.000 milions d'euros, han provocat que el conjunt de la gran banca espanyola registri unes pèrdues conjuntes de 3.169 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No obstant això, si no es tenen en compte els resultats de Bankia, les quatre grans entitats espanyoles, Banc Santander, BBVA, CaixaBank i Banc Popular, han guanyat fins a setembre 3.884 milions d'euros, la qual cosa suposa el 61% menys que els gairebé 10.000 milions de benefici net registrat un any abans.

Aquesta reducció del benefici en les quatre grans entitats espanyoles és conseqüència de les importants provisions que han hagut de fer per complir amb els requisits aprovats pel Govern per sanejar l'exposició del sector financer al mercat immobiliari.

En concret, el principal grup espanyol, el Banc Santander, va anunciar la setmana passada un benefici net d'1.804 milions d'euros fins a setembre, un 66% menys que un any abans.

I això després de cobrir el 90% dels requeriments de les normatives sobre riscos immobiliaris aprovades per l'Executiu de Mariano Rajoy.

El banc preveu haver cobert el 100% de les exigències dels Reial decret-llei de febrer i maig, a la fi d'aquest any. En el cas de BBVA, que ha estat l'última de les grans entitats espanyoles a presentar resultats, el seu benefici ha estat de 1.656 milions d'euros fins a setembre, el 47,3% menys, després de dotar 2.869 milions d'euros. D'aquesta manera, el banc ja ha cobert dos terços de les provisions exigides.

CaixaBank ha guanyat 173 milions d'euros fins a setembre, gairebé un 80% menys que en 2011, i això també com a conseqüència de realitzar sanejaments per import de 8.374 milions, en compliment de les dues reformes financeres de l'Executiu.

CaixaBank, que ha completat en el tercer trimestre la fusió per absorció de Banca Cívica, té ja cobertes el 78% de les exigències de l'Executiu per sanejar la seva exposició al sector immobiliari.

El Banc Popular també ha vist reduït el seu benefici com a conseqüència de les dotacions fetes. Així, entre gener i setembre, l'entitat va obtenir un benefici net de 251,1 milions d'euros, la qual cosa suposa un 37,8 % menys que els 404 milions registrats un any abans, després de destinar 3.869 milions a provisions.

Dels 3.869 milions de provisions, 991 milions es van dotar pels crèdits, mentre que altres 278 milions corresponien a dotacions per a immobles i altres 2.600, per cobrir els requeriments de sanejament dels reials decrets sobre el sector immobiliari.

Finalment, la nacionalitzada Bankia va anunciar la setmana passada unes pèrdues de 7.053 milions d'euros en els nou primers mesos de l'any, enfront dels 295 milions que va guanyar en el mateix període de 2011.

Unes pèrdues que es registren després de destinar 11.485 milions d'euros a dotacions, amb el que cobreix més del 75% del sanejament immobiliari que exigeix el Govern. Segons va explicar l'entitat, només en el tercer trimestre d'aquest any, Bankia ha perdut 2.605 milions.

stats