Economia 13/12/2011

Les retallades també afectaran els treballadors públics de la Comissió Europea

L'edat de jubilació s'eleva dels 63 anys als 65, la plantilla es reduirà un 5% i hauran de treballar 40 hores setmanals, en lloc de les 37,5 actuals. Els nous administratius cobraran un 18% menys que els antics

Acn
1 min

Brussel·lesLa Unió Europea i els seus treballadors públics també s'han d'estrènyer el cinturó. La Comissió ha anunciat aquest dimarts un paquet de propostes per reformar la regulació del personal públic que treballa a les institucions europees. El pla inclou una retallada del 5% de la plantilla, un augment de l'edat de jubilació dels treballadors públics i un increment de les hores treballades de 37,5 a 40 setmanals sense més compensació econòmica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més, també es preveu reduir en un 18% el salari del nou personal administratiu i de secretaria, i limitar l'accés als graus i salaris més alts de la categoria d'assistent "als millors candidats". El vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, ha admès que les institucions europees i el seu personal "s'enfronten a grans reptes", però ha apostat per treballar "més intensament, durant més temps i amb més eficàcia" per superar-los.

La proposta de la Comissió augmenta de 63 a 65 anys l'edat de jubilació dels treballadors de les institucions europees, amb l'opció de continuar a la feina fins als 67. A més, retalla "substancialment les normes de jubilació anticipada": passa l'edat mínima dels 55 als 58 anys, i redueix a la meitat l'accés a aquest règim sense reducció de drets de pensió.

La proposta també inclou mesures com ara un nou mètode per garantir les pensions adaptat a la normativa dels 27 estats membres o la reducció del nombre de dies de vacances anuals concedits per anar als països d'origen, que passarà de sis a tres.

La comissió espera estalviar 1.000 milions d'euros amb aquestes mesures fins a l'any 2020. Això permetrà congelar les despeses d'operacions de l'administració en línia amb les demandes d'austeritat de Brussel·les.

stats