'McDentist', el creador de l'imperi de clíniques Vitaldent

Ernesto Colman va obrir la primera clínica dental el 1990 a Madrid i avui Vitaldent té més de 400 establiments a Espanya, la majoria franquiciats

El 2006, la publicació nord-americana 'Time' va batejar Ernesto Colman com a 'McDentist', una referència inequívoca als paral·lelismes entre el model de negoci en què es basava el seu imperi Vitaldent i les grans cadenes de menjar ràpid que han proliferat ràpidament per tot el món. Vitaldent aterrava llavors als EUA precedida pel 'boom' que ja havia protagonitzat a Espanya, amb una ràpida expansió per tot el territori.

Colman, uruguaià de naixement, va arribar a Espanya el 1990, quan encara no tenia ni 30 anys, i amb menys de 1.200 euros a la butxaca, segons recull un perfil que li va fer el diari 'El Mundo'. Va obrir la seva primera clínica a Madrid, al barri de Las Rozas. L'odontòleg va construir des d'allà el seu somni americà 'made in Spain' i va ser pioner en l'impuls d'un nou concepte de clínica dental sota règim de franquícia que aviat va començar a créixer i que molts altres van imitar després.

El 2009, la revista 'Forbes' li atribuïa una fortuna d'entre 550 i 600 milions d'euros. Llavors, l'imperi de Colman ja el formaven més de 300 clíniques a Espanya (el país on en va obrir més), i l'expansió internacional per mercats com el nord-americà, el portuguès o l'italià ja estava en marxa.

El 2009, 'Forbes' li atribuïa a Colman una fortuna de quasi 600 M€

Vitaldent ven a la seva web "una nova forma d'anar al dentista" i conquereix mercat gràcies als preus baixos (si es comparen amb el que acostumen a costar aquests especialistes). Adapta a les clíniques dentals el que el consumidor està acostumat a veure en altres tipus de comerços, fins i tot la possibilitat d'adquirir una targeta regal per obsequiar algú amb un tractament.

Vitaldent s'ha erigit en els últims anys com un gegant de l'odontologia a Espanya. Té 450 clíniques repartides per tot el territori de l'Estat, franquícies la majoria, i hi treballen 7.500 persones.

L' imperi de Colman, però, sembla que tenia uns fonaments corcats. L'empresari i 12 persones més de la cúpula de Vitaldent han estat detingudes aquest dimarts acusades d' un frau que pot rondar els 10 milions d'euros. Segons les primeres investigacions, la companyia exigia als seus franquiciats pagaments en B del 10% del que acordaven. Els diners, segons les mateixes fonts de la investigació que cita Europa Press, es desviaven a països com Suïssa i Luxemburg. Després, els reinvertien a Espanya, es pagaven capricis o creaven nous negocis.

Entre els béns que han estat decomissats per la policia hi ha un avió, una trentena de cotxes i més de cinc milions d'euros repartits en dues sicavs.

Els clients estan preocupats per l'escàndol