CRISI DEL DEUTE
Economia 01/08/2011

Les borses i els mercats de deute no es creuen Obama

Aquells que pensaven que amb l'acord sobre el sostre de deute als EUA s'esvairien els dubtes que fan trontollar els mercats anaven ben errats. Així, tot i l'alleujament inicial, les borses europees han tancat a la baixa –l'Íbex 35 ha experimentat la pitjor caiguda de l'any– i la prima de risc de països com Espanya i Itàlia s'ha disparat fins prop de màxims des de l'entrada de l'euro

Ariadna Carbonell
2 min
Barack Obama ha parlat a la Casa Blanca / AFP

BarcelonaLes enormes dificultats que han tingut demòcrates i republicans per posar-se d'acord per evitar que els EUA fessin fallida no eren un bon auguri. L'acord ha arribat finalment però no sembla haver tranquil·litzat ningú. Ben al contrari, ja comencen a sentir-se veus que apunten que la solució és un pedaç que no servirà per res més que per guanyar temps. El que és més, hi ha alguns com el Nobel d'Economia Paul Krugman que consideren que l'acord no farà altra cosa que empitjorar la salut de l'economia dels Estats Units. "Retallar la despesa quan l'economia està deprimida no millorarà la situació pressupostària, sinó que l'empitjorarà", explica Krugman a les pàgines del The New York Times.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al caliu d'aquests pensaments, les borses i els mercats de deute s'han debatut en la sessió entre una eufòria continguda en començar la jornada i un tancament de pèrdues, que en algunes places han estat molt significatives. És el cas de l'Íbex 35, el primer que ha reculat a mig matí i ha entrat en números vermells. El selectiu espanyol ha experimentat la major caiguda de l'any, amb un retrocés del 3,24%. Les empreses constructores han estat les més perjudicades durant la jornada, acompanyades dels bancs. En tot cas, cap dels valors que composen l'Íbex 35 ha aconseguit tancar en positiu.

El desencadenant de la caiguda ha estat la publicació als Estats Units de l'índex de manufactures, un indicador que s'ha pres com a termòmetre de l'activitat industrial al país. Els números que ha deixat aquest índex apunten en la direcció que l'economia nord-americana no avança amb bon peu cap a la recuperació. I en els mercats, aquesta dada ha acabat tenint més pes que no pas l'acord sobre el deute.

A la resta d'Europa, les pèrdues també han estat significatives. El que s'ha endut la pitjor part ha estat el selectiu de Milà. El FTSE MIB ha perdut un 3,9% al tancament. El DAX alemany s'ha deixat un 2,9%, el CAC de París un 2,3% i el FTSE de Londres un 0,7%.

p { margin-bottom: 0.21cm; } L'acord entre republicans i demòcrates tampoc no ha tingut l'efecte esperat en la percepció de risc. De fet, la rebaixa de la qualificació del deute del Estats Units continua sobre la taula i ningú no descarta que finalment el país acabi perdent la màxima nota que ara llueix. En aquest sentit, la prima de risc espanyola ha obert avui baixant fins al 347 punts bàsics enfront del rècord de 355 amb què va tancar divendres. Tanmateix, al migdia tornaven les pors al mercat de deute, fet que ha provocat que la prima de risc tornés a disparar-se fins a prop del seu màxim històric des de l'entrada de l'euro, en 370 punts. El Tresor espanyol té previst emetre deute el proper dijous, en concret pretén col·locar 3.500 milions en bons a tres i quatre anys. Si la prima de risc no es relaxa, la factura per l'Estat continuarà a l'alça.

stats