Economia 28/01/2011

El govern espanyol impedirà les jubilacions anticipades abans dels 63 anys

Rubalcaba anuncia l'aprovació de l'avantprojecte de llei per reformar el sistema de les pensions que eleva l'edat legal de la jubilació dels 65 als 67 anys i s'aplicarà de manera progressiva des del 2013 fins al 2027 per donar "confiança dins i fora" de l'Estat

Miquel Codolar
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; }

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El principi d'acord que el govern espanyol, UGT, CCOO, CEOE i Cepyme han tancat avui a la matinada inclou retardar en dos anys l'edat mínima per acceptar prejubilacions. Fins ara les empreses poden prejubilar als 61 anys atenent-se a expedients de regulació, però la reforma inclou que fins als 63 anys no s'acceptaran prejubilacions. Per altra banda, mentre que ara cal un acomiadament, a partir d'ara la prejubilació serà voluntària. Això sí, caldrà haver cotitzat 33 anys i s'haurà de pagar una penalització del 7,5% de la pensió per cada any que s'avanci la jubilació. Les empreses que fan ajustaments de plantilla hauran de cotitzar més anys: passen dels 61 actuals a cotitzar fins als 63 anys dels treballadors.

Per altra banda, a la roda de premsa posterior al consell de ministres, el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha exposat els termes de l'acord "per donar confiança dins i fora de l'Estat". El pacte inclou una reducció del període d'anys cotitzats que computen a l'hora de calcular la pensió, que passen de 15 a 25 per aconseguir un estalvi en el sistema. El punt clau de l'acord és l'elevació de l'edat legal de la jubilació dels 65 als 67 anys perquè els que hagin cotitzat durant 38,5 anys puguin cobrar el 100% de la pensió. Els sindicats han aconseguit incorporar algunes millores, com que compti fins a un màxim de dos anys cotitzats el temps que els pares destinin a cuidar els fills, a raó de 9 mesos per fill. Els becaris amb una remuneració també podran cotitzar aquest període fins a dos anys.

Els consells confederals sindicals donaran el vistiplau als secretaris generals d'UGT i CCOO dimarts vinent, cosa que els permetrà signar l'acord el proper dimecres. Tot i el principi d'acord reconegut pels agents socials, en els pròxims dies continuaran les negociacions sobre la resta de polítiques d'ocupació, política industrial, política energètica, política de ciència i innovació i altres qüestions referents al món laboral.

Fonts de l'executiu espanyol atribueixen l'acord que fa possible la tercera reforma important del sistema de pensions de la democràcia, després de les del 1985 i del 1997, a la irrupció del ministre de Treball, Valeriano Gómez, a la negociació. Han posat en valor la reforma perquè comparada amb les de França, Alemanya, Bèlgica o el Regne Unit, aquesta és l'única que s'ha aconseguit amb el suport dels sindicats. Les mateixes fonts han explicat que amb el sistema actual s'acabarien els diners el 2025, i que amb aquesta reforma es preveu que hi haurà recursos suficients fins al 2040.

stats