El Sabadell guanya un 22% menys i anuncia més retallades de personal

L'entitat redueix un 11% la plantilla a Espanya en tres mesos i avisa que "cal continuar actuant en els costos"

3 min
César González-Bueno, nou conseller delegat del Sabadell, en la seva primera presentació de resultats.

El Sabadell va tancar el primer trimestre del 2021 amb una reducció del benefici del 22%, fins a situar-lo en 73 milions d’euros. El nou conseller delegat, César González Bueno –en substitució de Jaume Guardiola, que ocupava el càrrec des del 2007–, ha vist com en els seus primers resultats dirigint l’entitat els ingressos del negoci bancari baixaven un 4,8% respecte a un any enrere, fins als 1.175 milions d’euros.

El banc va explicar que els tres primers mesos de l’any ha completat un “pla d’eficiència” que s’ha traduït en una reducció de personal significativa. En concret, els últims dotze mesos el nombre d’empleats ha baixat un 12% fins a quedar per sobre de les 21.000 persones, 15.000 de les quals treballen al Sabadell i les 6.000 restants al TSB, la filial britànica.

En el cas d’Espanya, la reducció de personal l’últim any ha sigut d’unes 2.100 persones, 1.800 de les quals van sortir-ne els últims tres mesos. Això significa que, només a Espanya, el Sabadell ha perdut un 11% del personal en només un trimestre. Això sembla indicar una acceleració de la reducció de costos amb l’arribada del nou conseller delegat i després que el novembre passat el banc decidís no fusionar-se amb el BBVA.

Tant els resultats com els plans de futur sembla que van convencent el mercat, on avui les accions del Sabadell s'han disparat prop d'un 9% fins a superar el mig euro per acció.

González-Bueno ha insistit en la voluntat que el Sabadell continuï sent independent, tot i que la lògica que s’ha instal·lat al sector és que sense fusions les entitats ho tenen molt difícil per guanyar diners en un context de tipus en mínims històrics, una circumstància que previsiblement encara s’allargarà molt de temps.

“Ens veiem amb força per seguir tot sols”, ha dit el conseller delegat. Tot seguit ha explicat que tenia “un mandat claríssim” del consell d’administració, que consisteix en fer “tot el possible” per augmentar la rendibilitat del banc. Això explica, segurament, que hagi posat l’accent en la necessitat de reduir costos.

Segons González-Bueno, les baixes que s’han produït durant l’últim trimestre han sigut “voluntàries”, s’han fet “amb cura” i “no han afectat l’activitat del banc”. 

Amb tota probabilitat, la reducció de la plantilla no s’ha acabat aquí. El nou conseller delegat, en la seva primera roda de premsa (celebrada telemàticament des de Sant Cugat), ha explicat que el banc tenia “marge de millora, especialment en costos”, i més tard hi ha insistit: “Els costos són un problema estructural d’aquest sector. Els clients cada vegada volen menys alguns dels serveis estructurals que tenim als bancs”. I finalment ha reiterat: “Hem de continuar actuant en els costos”. Amb tot, no ha volgut concretar en aquest apartat i s'ho reserva per al 28 de maig, quan es presentarà el nou pla estratègic del banc.

Segons el banc, la materialització del “pla d’eficiència” que ha completat el primer trimestre a Espanya tindrà un impacte positiu anualitzat de 141 milions a partir del segon trimestre. Aquest 2021, per tant, l’impacte s'acostarà als 106 milions d’euros.

La part més positiva: TSB i hipoteques

La part més positiva dels resultats està en el fet que el TSB, el banc britànic que el Sabadell va comprar el 2015 i que li ha generat nombroses dificultats des d’aleshores, va començar a generar beneficis. En concret, va aportar 2 milions d’euros al resultat global de l’entitat aquest primer trimestre.

Quan el banc català va decidir no fusionar-se amb el BBVA també va anunciar que es vendria el TSB, però ara sembla que no hi ha pressa. Segons González-Bueno, “ara no és el moment” de plantejar-s’ho perquè l’entitat millora. Si s’ha de vendre, es pot aconseguir un millor preu més endavant, va deixar entreveure. 

L’altra bona notícia dels resultats és que la producció d’hipoteques es va accelerar amb força (+35%) respecte al primer trimestre de l’any passat, fins al punt que el Sabadell va viure “el millor mes de març de la història del banc” en aquest apartat. Aquest èxit es va deure al “dinamisme comercial” de l’entitat i de tot el mercat hipotecari.

stats