Economia 25/01/2023

Sancionen una empresa de Mallorca per traslladar drons de l'Iran a Rússia

Els EUA embarguen tots els actius d'iJet Global DMCC

ARA Balears
2 min
Militar a la guerra d'Ucraïna

PalmaEl departament del Tresor dels Estats Units ha inclòs en la seva llista negra una empresa de serveis aeris amb oficina a Palma. Segons ha informat aquest dimecres El Confidencial, la companyia anomenada iJet Global DMCC està acusada de col·laborar amb Rússia en la invasió d'Ucraïna perquè hauria facilitat a Moscou el subministrament de drons iranians i el trasllat de soldats procedents de Síria. La decisió de Washington implica l'embargament de tots els actius de la societat i prohibeix que un ciutadà o empresa estatunidenca pugui efectuar operacions comercials amb iJet Global DMCC, com tampoc ho podran fer companyies d'altres països que tinguin interessos o activitat en territori nord-americà. La seu d'iJect Global DMCC és a la quarta planta del número 1 de la plaça de l'Olivar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la seva web, la companyia assegura que gestiona més de 4.500 vols xàrter a l'any i que treballa en 1.500 aeroports de fins a 195 països. A més de vols privats i assistència VIP, també proporciona combustible per a avions, gestiona taxes aeroportuàries i planifica vols internacionals.

Imatge de la seu de l'empresa a Palma, que actualment està en obres

Cap dels telèfons de contacte que apareixen a la seva pàgina estan operatius. La sanció adoptada per l'Oficina de Control d'Actius Estrangers (OFAC) del departament del Tresor és efectiva des del mes de novembre passat. Segons Washington, hi ha proves que la companyia treballa per a l'empresa de serveis aeroportuaris iraniana més important, Safiran Airport Services. Aquesta companyia s'està coordinant amb la força aèria russa per fer el trasllat dels drons que proporciona Teheran a Moscou des de l'estiu passat. L'ús d'aquestes aeronaus no tripulades va suposar un punt d'inflexió en l'evolució del conflicte. Entre abril i agost del 2021, tres avions militars van fer la ruta Teheran-Moscou. En aquests mateixos mesos del 2022, la xifra es va elevar fins a 42.

L'empresa amb oficina a Palma també està acusada d'utilitzar una filial anomenada Trade Med Middle East per col·laborar amb Cham Wings Airlines, una companyia siriana igualment sancionada pel departament del Tresor dels EUA i que també té un paper decisiu en el trasllat de soldats sirians fins a territori rus, que està servint per reforçar les tropes de Moscou. A més de l'oficina a Espanya, el tresor estatunidenc ha vetat qualsevol mena d'activitat amb les delegacions d'iJet Global DMCC a Damasc, Malta i els Emirats Àrabs Units.

stats