Espanya demanarà dijous a Brussel·les la retirada d'excedents alimentaris en resposta al veto rus

La ministra d'Agricultura calcula que s'han de retirar fins a 10.000 tones d'excedents agroalimentaris

La crisi al sector agroalimentari pel veto rus a les importacions de productes comunitaris l'ha de resoldre Brussel·les. És el missatge que ha transmès aquest dilluns la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, després de reunir-se a Madrid durant més de dues hores amb les organitzacions i els exportadors agroalimentaris espanyols per analitzar les sancions que el Kremlin va anunciar dijous passat com a resposta al xoc a Ucraïna.

Això sí, el ministeri traslladarà a Brussel·les la necessitat que s'activi el principal mecanisme automàtic de la UE en aquests casos: la retirada d'excedents. "Demanarem la retirada de produccions amb caràcter urgent", ha dit Tejerina en sortir de la reunió. Des del govern espanyol, es vol que les mesures s'adoptin "a màxima velocitat per evitar qualsevol canvi" en els mercats.

Un dels sectors més afectats pel veto al conjunt de l'Estat és el de la nectarina i el préssec, que exporta el 12% de la producció a Rússia. Espanya calcula la retirada de fins a 10.000 tones, que es destinarien al Banc dels Aliments o a la transformació en sucs, per exemple.

La ministra ha matisat que les exportacions del conjunt de l'Estat a Rússia són limitades (un 1,8% del total), però que el veto del Kremlin altera les normes europees i també la competició d'altres distribuïdors. En aquest sentit, ha anunciat que el pròxim dilluns es reunirà amb les associacions de distribuïdors per avaluar el veto.

En la reunió, que s'ha celebrat al ministeri d'Agricultura, hi han participat representats de Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors (COAG), la Federació Espanyola de Petits Exportadors (FEPEX), la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA), cooperatives agroalimentàries i l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA).