IMMOBILIARI
Economia 21/10/2017

El sector immobiliari preveu una baixada de preus si la incertesa s’allarga

Els inversors, protagonistes en els últims anys, veuen la situació amb cautela però sense alarmisme

Xavier Grau
6 min
Barcelona s’ha consolidat com una bona marca per a la inversió immobiliària.

BarcelonaEl ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va assegurar dimecres que el sector immobiliari està “espantat” i això posa en risc la recuperació del sector. Però els grans inversors immobiliaris no ho veuen exactament igual. Evidentment, com totes les empreses, voldrien estabilitat política per canalitzar les inversions cap a Catalunya. Però durant el mes d’octubre s’han continuat tancant operacions, segons va explicar Anna Gener, sòcia directora d’Aguirre Newman a Barcelona, durant una reunió organitzada per la seva companyia en la qual l’ARA es va trobar amb els principals representants del sector. Molts dels grans inversors preveuen un possible alentiment de la inversió i, si la situació s’allarga en el temps, una rebaixa de preus a causa de l’increment del risc que comporta la inestabilitat política, segons Hipólito Sánchez, director d’inversions d’Aguirre Newman.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

També hi ha altres factors que incideixen en el mercat de la inversió immobiliària, que fins a l’octubre estava en xifres rècord. Un d’aquests factors és la falta d’actius. No hi ha gaires actius en què invertir al mercat català, sobretot a Barcelona, diu Gener. “Doneu-nos actius i els vendrem”, assegura als inversors.

Un altre factor que incideix en la inversió immobiliària és el termini amb què es fan les inversions per obtenir rendibilitat. Molts fons inverteixen a dos o tres anys per obtenir un retorn ràpid. En aquests casos, la situació política és més probable que els faci mirar cap a una altra banda. Però “si inverteixes a llarg termini la situació no hauria d’afectar”, assegura Luis Lázaro, director de Merlin Properties, una de les principals socimis espanyoles i que cotitza a l’Íbex-35. Fins i tot, Lázaro apunta que per a una empresa com la seva, que inverteix a terminis mínims d’entre 10 i 15 anys, hi pot haver una oportunitat per comprar actius. “Si creix el risc ens donarà més oportunitats en un mercat molt competitiu”, assegura Lázaro, que, no obstant, diu que per a la gent que inverteix a curt termini “serà molt més difícil encertar-la”.

Període d’inèrcia

La veritat és que el 2016 va ser el millor any de la història d’inversió immobiliària a Catalunya i el 2017 -tot i no arribar als mateixos nivells- s’esperava que fos molt bo. Encara és difícil calcular l’impacte que hi tindrà la situació política i, a més, s’ha de tenir en compte que han passat tres trimestres de l’any que han sigut molt bons “i encara es va amb inèrcia”, segons Juan Barba, soci del fons Meridia Capital. Barba reconeix que, almenys per a la seva companyia -fundada per Javier Faus-, les coses durant l’any han anat més bé del que s’esperaven.

A més, apunta un aspecte que cada cop tenen més en compte els inversors internacionals: els mercats immobiliaris ja no són continents o països, com fa uns anys. Ara la importància la tenen les ciutats, i Barcelona és una de les més ben posicionades d’Europa. “El moviment [en favor de les ciutats] beneficia Barcelona”, explica Barba, que reconeix que fins i tot aquest nou paradigma de mercat ha fet canviar l’estratègia del seu fons, que ha entrat en la promoció comprant pràcticament una illa sencera del 22@. A més, destaca que moltes multinacionals veuen en Barcelona una oportunitat de retenció de talent. Ho demostra, diu, l’enquesta que es va fer als treballadors de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), que majoritàriament es van decantar per la capital catalana com a destinació un cop abandonin Londres.

Una opinió semblant té Juan Manuel Ortega, director comercial i d’inversions de Colonial, una altra gran socimi que també cotitza a l’Íbex-35. Ortega assegura que Barcelona és “una marca que atreu molt per si mateixa”. Barcelona és un dels tres mercats en què inverteix la seva companyia -juntament amb Madrid i París- i creu que ara s’actuarà amb més prudència.

La inèrcia del mercat també la reconeix Arturo Martínez, responsable de l’àrea immobiliària d’Inversiones Hemisferio, la patrimonial de la família Lara. “El mercat estava funcionant molt bé, amb vigor”, explica, però reconeix que ara “hi ha preocupació als centres de decisió”, i a l’hora de tancar una inversió “costa més motivar i il·lusionar”. Martínez assegura que des de la seva posició comença a percebre un “alentiment en la presa de decisions”. Sobre l’èxit de Barcelona com a mercat, Martínez afirma que “una marca costa molt de temps crear-la, però desacreditar-la pot ser molt ràpid”, i la incertesa que s’està vivint pot portar a un alentiment.

Una clau important és l’atracció dels inversors estrangers. Juan Barba reconeix que la majoria del capital immobiliari no és local. Marta Cladera, directora de TH Real Estate, reconeix que els fons alemanys són “els més porucs” i els primers que es retiren, però indica que el mercat de Barcelona com a destinació d’inversions “és un objectiu que tenen la majoria de fons internacionals”. Cladera veu una oportunitat per buscar actius si hi ha una rebaixa de preus, però Maurice Meulendijk, gestor d’actius de la mateixa companyia, creu que “s’ha d’esperar a veure què passa”.

Més por a dins que a fora

Per a Stephen Newman, d’Aguirre Newman, hi pot haver inversors que no vulguin invertir a Barcelona per la situació política, i d’altres que hi veuran una oportunitat, sobretot si hi ha un descompte en el preu. En tot cas, Newman creu que es dona més importància a la situació política en el mercat interior, sobretot a Madrid, que no a fora. “A l’estranger hi ha certa preocupació, però no com la vivim des de Madrid”, explica el president de la consultora, que recorda que el mercat es va refer de grans sotragades com la Guerra de l’Iraq, l’11-S i la caiguda de Lehman Brothers.

QUÈ PENSA EL SECTOR

Anna Gener

AGUIRRE NEWMAN

El sector immobiliari preveu una baixada de preus si la incertesa s’allarga

«A l’octubre s’han tancat algunes operacions, i si no n’hi ha més és perquè hi ha una manca d’actius al mercat per posar-los a la venda»

Marta Cladera

TH REAL ESTATE

El sector immobiliari preveu una baixada de preus si la incertesa s’allarga

«S’ha de ser optimista, tot i que la incertesa no és bona. La majoria dels fons internacionals tenen Barcelona com un del seus objectius d’inversió»

Juan Barba

MERIDIA CAPITAL

El sector immobiliari preveu una baixada de preus si la incertesa s’allarga

«Encara som en un període d’inèrcia. És aviat per veure com afectarà. L’exercici anava fins i tot millor del que esperàvem. El boom de les ciutats beneficia Barcelona»

Luis Lázaro

MERLIN PROPERTIES

El sector immobiliari preveu una baixada de preus si la incertesa s’allarga

«Si les inversions són a llarg termini, la situació no hauria d’afectar gaire, fins i tot hi podria haver oportunitats en un mercat que és molt competitiu»

Arturo Martínez

INVERSIONES HEMISFERIO

El sector immobiliari preveu una baixada de preus si la incertesa s’allarga

«Es comença a percebre un cert alentiment de les decisions. Ara costa més motivar i il·lusionar. La marca Barcelona es pot malmetre en poc temps»

Juan M. Ortega

COLONIAL

El sector immobiliari preveu una baixada de preus si la incertesa s’allarga

«L’evolució de l’any ha sigut molt bona, ara s’ha de veure què passa. Sembla que hi ha operacions que han quedat en ‘standby’»

M. Meulendijk

TH REAL ESTATE

El sector immobiliari preveu una baixada de preus si la incertesa s’allarga

«Ara s’ha d’esperar a veure què passa. També caldrà veure què passarà amb el finançament bancari»

Stephen Newman

AGUIRRE NEWMAN

El sector immobiliari preveu una baixada de preus si la incertesa s’allarga

«Hi ha molt potencial, s’ha de treure una mica de pressió. Hi ha qui vol invertir a Barcelona, sobretot si hi ha un descompte als preus»

stats