Economia 06/11/2012

El sector de l'automòbil a Espanya augura una lenta recuperació a partir del 2015

La patronal de fabricants, Anfac, confia tornar a produir tres milions de vehicles i vendre'n dos milions al mercat interior "durant la segona meitat d'aquesta dècada"

Elena Freixa
2 min
L'aprovació d'un pla d'ajudes a la compra de vehicles era una mesura esperada per fabricants i concessionaris.

BarcelonaLes ajudes a la compra de vehicles pal·liaran les dades negatives de vendes al mercat espanyol, però la recuperació està condicionada per la sortida de la crisi a Espanya. Tornar a nivells de producció de 3 milions de cotxes i a unes vendes de 2 milions com les del 2006 és un escenari que, anant bé, no arribarà "fins a la segona meitat d'aquesta dècada", segons la patronal espanyola de fabricants, Anfac.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president d'Anfac, José Manuel Machado, ha defensat que la recuperació del sector no arribarà fins que l'economia i la confiança dels consumidors espanyols no creixi. A partir de llavors, ha dit, l'envelliment del parc automobilístic espanyol −la meitat de cotxes té més de 10 anys− serà una "gran oportunitat" que garantirà una recuperació ràpida de la demanda.

En els anys de crisi, les fàbriques espanyoles han passat de produir tres milions de vehicles l'any a no arribar als dos milions aquest 2012, ha dit Machado. Per la part de les vendes, el mercat s'ha reduit a la meitat: dels 1,6 milions de vehicles venuts el 2006, als poc més de 700.000 que s'esperen per al 2012.

La pròrroga de les ajudes

El sector s'encomana a les ajudes del Pla PIVE per salvar l'any amb unes vendes "per sobre de les 700.000 unitats", un llindar que sense les subvencions a la compra no s'hauria aconseguit pel dèbil mercat interior.

Machado, que ha participat en les jornades d'automoció de l'escola de negocis Iese a Barcelona, ha confiat que les bones impressions que està causant el PIVE −amb un increment de les comandes− serveixi no només per tancar l'any amb pujades de les vendes, sinó per justificar que el pla es prorrogui.

El govern espanyol ha destinat 75 milions d'euros al pla d'ajudes, la qual cosa equivaldrà a finançar amb 1.000 euros 75.000 operacions de venda de vehicles. El sector defensa que el que es recapta via impostos és superior a l'ajuda que rep el comprador i que, per tant, l'Estat no hi surt perdent.

stats