Publicitat
Publicitat

ECONOMIA

El sector tèxtil manté el to exportador amb un creixement del 12,9% durant el 2011

Les exportacions han seguit com a motor del tèxtil. Es redueix el pes dels països asiàtics com a subministradors en benefici de proveïdors més propers d'Europa

El sector tèxtil manté la velocitat de creuer. Les exportacions van seguir creixent a un ritme del 12,9% sobre l'exercici anterior. Els increments més elevats es van donar en vestits (+14%) i filats i teixits (+11%). Les vendes als mercats exteriors van compensar en bona mesura l'atonia del mercat interior espanyol, que va experimentar una forta caiguda en la segona meitat de l'any.

Les exportacions que més van créixer van ser les dirigides als mercats no europeus, tot i que Europa continua sent el principal client, perquè rep gairebé el 70% del total exportat. Els principals clients són França, Portugal, Itàlia, el Marroc i Alemanya, que representen gairebé la meitat del total. Les importacions també van créixer (+11,9%), però amb menor intensitat. Els productes asiàtics representen gairebé la meitat del total importat, amb la Xina com a principal proveïdor, seguida de Portugal, Turquia, Itàlia i Marroc.

Segons les dades del Centre d'Informació Tèxtil i de la Confecció (Cityc), malgrat la importància dels mercats asiàtics, les entrades procedents de la Unió Europea (UE) han crescut en intensitat (+18%), cosa que podria reflectir un moderat retorn del subministrament de proximitat davant l'encariment dels productes asiàtics, al qual s'han d'afegir els avantatges de temps i flexibilitat.

Les perspectives per enguany es basen en el manteniment del ritme exportador, com a únic factor que pot ajudar les empreses. Precisament, l'any passat va seguir el degoteig a la baixa en el tancament de companyies, que van passar d'un total de 10.415 el 2010 a 9.389 el 2011.      

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT