Economia 21/10/2017

El segon millor any en inversió immobiliària de la història

Catalunya capta 1.800 M€ fins a l’octubre, més que abans de l’esclat de la bombolla

X.g.
2 min
El segon millor any en inversió de la història

BarcelonaAl marge de l’evolució de la política, el 2017 serà recordat com un dels millors anys de la inversió immobiliària a Catalunya. El 2016 va ser un any de rècord històric, amb 2.500 milions d’euros invertits, si bé hi ha dues operacions extraordinàries que van distorsionar una mica les estadístiques, ja que es va produir la venda del centre comercial Diagonal Mar per gairebé 500 milions d’euros i Merlin va comprar Metrovacesa i, per tant, va invertir en els actius catalans d’aquesta companyia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fins ara, el 2017 hi ha hagut una inversió de 1.811 milions d’euros a Catalunya, segons la consultora Aguirre Newman. Una quantitat que ja col·loca l’exercici per sobre dels millors anys d’abans de l’esclat de la bombolla immobiliària. I la previsió, segons aquesta consultora, és acabar aquest any amb un volum d’inversió d’uns 2.200 milions d’euros, que col·locaria l’exercici com el segon millor de la història.

En els registres del 2017 destaca un fet nou: l’elevat volum d’inversions en sòl. Mentre que la inversió en oficines cau -perquè surten pocs actius al mercat- i en logística tampoc hi ha pràcticament actius, la inversió en operacions de sòl augmenta. Té lògica: cal sòl perquè “s’han de crear uns actius que ara no existeixen”, explica Hipólito Sánchez, director d’inversions d’Aguirre Newman.

De fet, si es mira la inversió en sòl a Catalunya durant el 2017, les operacions es fan per crear nous actius de tot tipus. Així, es calcula que la inversió en sòl puja a uns 500 milions, dels quals més de 200 són per fer nous complexos d’oficines, uns 200 milions per a futures promocions residencials, uns 40 milions per a usos industrials i logístics, i només 8 milions per a promoció hotelera.

Fins a l’octubre, les inversions en oficines suposen un 36% del total de la inversió immobiliària a Catalunya, mentre que el sòl n’ha captat un 30%. La resta se la reparteixen el sector hoteler (17%), el comerç (7%), el residencial (6%) i l’industrial i logístic (2%).

Oficines, millor que el 2016

De fet, segons els estudis d’Aguirre Newman, el mercat d’oficines de Catalunya superarà enguany el del 2016. Així, es calcula que la inversió en oficines fins a l’octubre puja a 658 milions d’euros, i es tancarà l’any al voltant dels 1.000 milions, mentre que el 2016 la inversió en oficines es va quedar en 828 milions. De fet, segons aquests càlculs, el 2017 podria ser el millor any de la història en inversió en oficines a Catalunya, bàsicament pel fort impuls de Barcelona, amb zones com el 22@ o la plaça Europa.

Exemples d’aquestes inversions són la Torre Puig, a la plaça Europa, que la família Puig va comprar al BBVA per 55 milions, o el complex Luxa, al 22@ -on anirà Amazon-, que Catalana Occident ha comprat per gairebé 100 milions. També hi ha operacions de compra d’edificis per rehabilitar-los i afegir-hi valor, com la Torre Agbar (ara Torre Glòries), que Merlin va comprar per 142 milions, o l’antiga seu del Popular, al passeig de Gràcia, adquirida per Hines per 92 milions d’euros.

stats