Economia 13/09/2012

La sentència empeny la prima de risc per sota dels 400 punts

La decisió del Tribunal Constitucional alemany tranquil·litza els mercats, que s'apunten guanys importants. La prima de risc perd temporalment els 400 punts, un nivell que no assolia des del 4 d'abril.

Vicenç Moliné
2 min
La prima de risc va caure quan es va publicar la decisió del Constitucional alemany.

BARCELONA.Semblava que només les decisions del Banc Central Europeu (BCE) afectaven de manera immediata els mercats, però ahir el Tribunal Constitucional alemany va demostrar que també té aquest poder. La sentència en què declarava constitucional el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede) va donar una nova empenta a la baixa a la prima de risc, que va arribar a caure per sota dels 400 punts bàsics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Feia més de cinc mesos que el diferencial entre el bo espanyol a 10 anys i el seu equivalent alemany no estava per sota d'aquesta cota, concretament des del 4 d'abril, quan va tancar a 390 punts. Tot i això, al llarg de la jornada la caiguda de la prima de risc va anar perdent força i va acabar tancant en 401 punts, 14 per sota del nivell a què havia obert.

La borsa, per la seva banda, també va celebrar la decisió del Constitucional alemany. La sentència es va publicar a les 10 del matí i, en qüestió de minuts, l'índex EuroStoxx, on s'agrupen les 50 principals empreses europees, passava dels números vermells a guanyar més d'un 1,30%. L'Íbex-35 no es va quedar enrere i, tot i que no havia arribat a caure, va disparar els guanys fins a l'1,84%. Superava així els 8.000 punts, una barrera que, com en el cas de la prima de risc, no es veia des de principis d'abril. Els guanys, però, es van moderar durant la jornada i el selectiu espanyol va acabar tancant en els 7.992 punts.

Inflació rècord

Al mateix temps que els mercats es treien un pes de sobre amb el vistiplau alemany al Mede, es feien públiques les xifres d'inflació a Espanya, que van registrar un nou rècord anual. L'evolució de l'IPC de l'agost respecte al d'un any enrere es va situar en el 2,7%, un nou rècord anual i sis dècimes més que la dada de juliol.

El principal motiu de la pujada ha estat el creixent encariment dels carburants, que estan en màxims històrics. També hi ha contribuït la temporada turística, que ha encarit hotels i restaurants.

Lluita contra el frau fiscal

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va aprofitar la seva compareixença al Senat per treure pit amb les dades de recaptació a través de la lluita contra el frau fiscal. Com va confirmar la directora de l'Agència Tributària, Beatriz Viana, les mesures de lluita contra el frau fiscal van permetre a l'Estat recaptar fins al juliol 6.415 milions d'euros, un 15,3% més que l'any passat.

La xifra, segons Viana, és tot un èxit "tenint en compte els augments en la recaptació dels anys 2010 i 2011". A més, aquests 6.415 milions obtinguts fins al juliol suposen el 80% del que el govern va calcular que recaptaria en tot el 2012 segons les dades dels pressupostos generals de l'Estat.

stats