La signatura d'hipoteques es desploma a l'agost

A Catalunya la xifra cau un 19% respecte el mateix mes de l'any passat i s'acosta als nivells del 2016

En línia amb el que avançaven les dades sobre la compravenda d'habitatge de l'agost, la firma d'hipoteques a Catalunya ha caigut un 19,4% respecte l'agost de l'any passat. Els catalans van formalitzar, segons publica avui l'Institut Nacional d'Estadística, 3.607 hipoteques el vuitè mes de l'any, un 34% menys que el juliol –mes en què s'havia aconseguit repuntar la xifra– i un 25% menys que el juny. És, de fet, la xifra més baixa des del desembre de l'any passat, i està als nivells del 2016 pel que fa al mes d'agost. A Espanya en general, la caiguda és gairebé del 30% i l'indicador és el més baix des de la tardor del 2016.

La contractació d'hipoteques remunta al juliol i creix un 13% a Catalunya

Catalunya és el segon territori que registra la caiguda més pronunciada, però, tot i la davallada, es manté com a segon emplaçament amb més nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatge, només superada per Andalusia (on se'n van signar més de 3.924) i amb Madrid per darrere (3.208). També ocupa el segon lloc quant a comunitat on es presta més capital per la constitució de les hipoteques, amb un total de 507 milions d'euros. En aquest cas, Madrid (amb 589 milions d'euros) i Andalusia (438 milions), s'intercanvien les posicions en el rànquing. 

No obstant, el capital prestat a Catalunya per a hipoteques sobre habitatges ha caigut un 15,2% respecte l'agost de l'any passat. Aquesta davallada, menor que el nombre d'hipoteques signades, indica un augment del préstec mitjà.

En general la signatura d'hipoteques per habitatge comparada amb l'any passat és negativa a totes les comunitats. A Espanya, en conjunt, se n'han formalitzat quasi un 30% menys aquest agost que el mateix mes de l'any passat. La xifra és la més baixa, en tots els mesos, des de l'octubre del 2016. Malgrat això, l'import mitjà augmenta un 5%, segons les mateixes dades facilitades per l'INE. 

Impacte de la Llei Hipotecària

Les dades de compravenda d'habitatge i d'hipoteques de l'agost demostren una desacceleració del mercat immobiliari de l'habitatge, en línia amb el comportament general de l'economia. Altres indicadors mostren també aquest alentiment, com la moderació dels preus. De fet, un informe de la consultora Gesvalt publicat aquest mateix dimarts parla d'una moderació dels preus el tercer trimestre que, en el conjunt de l'Estat, només haurien pujat un 2,3% respecte al mateix trimestre de l'any passat i fins i tot a la ciutat de Barcelona haurien baixat lleugerament fins els 3.352 euros el metre quadrat.

En l'estadística d'hipoteques de l'agost també hi pot influir la nova Llei Hipotecària, que va entrar en vigor al juny. "L'entrada en vigor de la Llei Hipotecària al juny ha condicionat molt clarament l'activitat del sector i, especialment, la concessió hipotecària", ha apuntat Ferran Font, director d'estudis del portal Pisos.com.

El cap d'estudis d'idealista, Fernando Encinar, ha posat èmfasi que la caiguda es deu a l'entrada en vigor de la Llei Hipotecària, "que va paralitzar la concessió de finançament des de mitjans de juny". Encinar ha assegurat que des del seu portal immobiliari s'espera que les dades segueixin en negatiu durant el proper mes per reprendre la via alcista en l'últim trimestre de l'any, "quan tornaran a la seva situació de creixement suau motivada per l'alentiment progressiva del nombre de compravendes".

Més continguts de