Economia 26/12/2013

Els sindicats alerten que la congelació del sou mínim portarà moltes llars per sota del llindar de la pobresa

La UGT i CCOO han escrit una carta de protesta per la mesura a la ministra espanyola de Treball, Fátima Báñez

Acn
1 min
Una dona fent feines de neteja / THINKSTOCK

BarcelonaEls secretaris d'Acció Sindical de CCOO i UGT, Ramón Górriz i Toni Ferrer, han enviat una carta a la ministra espanyola de Treball, Fátima Báñez, en la qual rebutgen l'esborrany de projecte de reial decret pel qual es fixarà el salari mínim interprofessional (SMI) per al 2014 en la mateixa quantitat que el 2013, 645 euros al mes.

La mesura es podria aprovar en el consell de ministres d'aquest divendres. Els sindicats alerten que una congelació d'aquest tipus suposaria "una nova pèrdua de poder adquisitiu" de les persones que reben aquesta renda, i recorden que en els últims quatre anys ja "han perdut 5,5 punts de capacitat adquisitiva". També indiquen que des del 2007 el sou mínim s'ha anat allunyant del sou mitjà i que és un dels sous mínims més baixos de la UE dels 15 països suposadament més avançats de la Unió.

Un altre fet que destaquen els dos sindicats és que aquest sou mínim "voreja el llindar de la pobresa en llars amb un sol membre, i se situa per sota d'aquest llindar en llars compostes per almenys dues persones".

UGT i CCOO insisteixen en una recuperació progressiva i modulada del poder de compra de l'SMI i reclamen que es reformi l'article 27 de l'Estatut dels Treballadors per evitar que "es continuïn produint pèrdues de poder adquisitiu" d'aquesta renda.

Els dos sindicats majoritaris també han criticat que el procés de consulta per decidir aquesta mesura s'hagi fet tan ràpid. De fet, segons expliquen, tot just aquest dijous han rebut l'esborrany, i se'ls obliga a donar-hi resposta abans d'aquest divendres a dos quarts de deu del matí, per la previsió que el reial decret s'aprovi al consell de ministres.

stats