Economia 06/02/2013

Els accidents de treball davallen el 2012 a Catalunya, però causen 67 morts

Les sancions per temes de prevenció van créixer fins als 10,8 milions d'euros i van augmentar les inspeccions a les empreses, segons el balanç del Govern

Elena Freixa
2 min
Iberpotash atura les obres a la mina de Súria

BarcelonaEl nombre d'accidents laborals va a la baixa a Catalunya els últims anys. Durant el 2012, la taxa de sinistralitat va davallar un 17% i es van registrar un total de 67 morts a la feina, 11 menys que durant el 2011.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La taxa de sinistralitat –que mesura el nombre d'accidents per cada 100.000 persones afiliades a la Seguretat Social– va reduir-se en tots els tipus d'accidents: un 10,64% en els mortals, un 13,5% en els greus i un 17,22% en els casos d'accidents lleus.

El secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, ha explicat que l'índex d'accidentalitat permet veure una evolució positiva, més enllà dels efectes de la crisi, que ha fet davallar el nombre de treballadors actius al mercat laboral.

Ha apuntat a una conscienciació més significativa de les empreses i dels treballadors com a possibles causes que han fet que els accidents a la feina hagin disminuït ininterrompudament des del 2008.

Tot i això, ha reconegut que la implantació de la reforma laboral, que permet acomiadar per absències reiterades a la feina −encara que sigui per malaltia− podria fer alterar els números, perquè influeix directament en la decisió d'un treballador d'anar o no a treballar si un dia no es troba bé.

Pel que fa als accidents per sectors d'activitat, la indústria i la construcció va ser on més va caure la sinistralitat, un 19%, mentre que als serveis va davallar un 14% i a l'agricultura, un 6%.

Més sancions i controls

La Inspecció de Treball va incrementar els controls i les sancions per infraccions en matèria de prevenció l'any passat, d'acord amb el balanç del Govern. Es van fer 10.600 visites a empreses per temes relacionats amb la prevenció i es van imposar multes per valor de 10,8 milions d'euros.

La sanció de mitjana va rondar els 6.000 euros, i la quantia total de les multes va ser superior als 8,8 milions del 2011, segons ha explicat Bonastre. Ha dit que la Generalitat mantindrà el compromís de fer públic regularment el nom de les empreses sancionades per incompliment de la normativa de prevenció de riscos.

stats