Publicitat
Publicitat

El pacte fiscal és la solució als problemes de liquiditat de Catalunya, segons la Cambra

Miquel Valls demana "esforços similars" arreu de l'Estat als que ja ha fet Catalunya amb retallades a la sanitat i insta a revisar el sistema de pensions espanyol

La Cambra de Comerç de Barcelona estima que aconseguint una reducció d'una tercera part del dèficit fiscal que té actualment Catalunya envers l'Estat seria suficient perquè el dèficit públic de la Generalitat es mantingués a zero i que amb un terç menys d'aquesta solidaritat s'aconseguiria també reduir part del deute.

Així ho ha expressat en roda de premsa el president de la patronal, Miquel Valls, qui ha avisat també que "l'esforç fiscal que fa Catalunya és excessiu per poder-se fer càrrec de les seves necessitats". Ha recordat que els problemes de liquiditat que té actualment la Generalitat són conseqüència directe del dèficit fiscal.

Valls ha justificat la seva afirmació posant sobre la taula les dades econòmiques que apunten que el dèficit fiscal de Catalunya actualment està a l'entorn del 8,6% de mitjana anual, mentre que el dèficit públic de la Generalitat a desembre del 2011 es va situar en el 2,6% del PIB, és a dir menys d'una tercera part del 8,6% que aporta Catalunya per la via dels impostos en solidaritat amb la resta de l'Estat.

"El problema de Catalunya és més de liquiditat que de solvència", ha insistit el responsable de la Cambra, que ha insistit en l'esforç que han dut a termes les autonomies per reduir un 8,1% les despeses entre el gener i el març. En el mateix període, ha comparat, l'Estat ha incrementat les despeses un 12%. Segons les xifres de la Cambra, en el cas de Catalunya, el Govern ha aconseguit estabilitzar les despeses no financeres de la Generalitat un 0,3%.

Amb tot però, la Cambra recorda que els nous ajustos de reducció del deute que des de Madrid se li estan exigint a Catalunya a curt termini difícilment es podran assolir en un sol any i que de fer-se, "tindrien un impacte molt negatiu per l'economia catalana".

Amb tot, ha defensat les retallades per fer l'estat del benestar "més sostenible a Espanya", però ha exigit que els esforços siguin iguals a tot l'Estat. "A Catalunya ja s'han fet molts sacrificis i algunes comunitats, per exemple, han incrementat pressupost aquest any", ha lamentat.

Segons dades facilitades per la Cambra, Catalunya té per aquest segon trimestre 5.755 milions d'euros en venciments de deute, que sumats al dèficit de tot l'any situen el deute públic de la Generalitat en 11.015 milions d'euros, el que equival un 29% dels pressupostos pel 2012. En el cas de l'Estat, el deute suma el 33% dels pressupostos generals de l'Estat per aquest any, fins als 119.500 milions.

Més continguts de