Economia 09/03/2016

Els empleats rasos guanyen poder adquisitiu per primer cop en quatre anys

Les diferències persisteixen: els directius guanyen més que el 2009, però els assalariats de base encara no recuperen aquest llindar

Elena Freixa
3 min
Els empleats rasos guanyen poder adquisitiu per primer cop en quatre anys

BarcelonaEls assalariats de base, les persones que no tenen càrrec dins l'empresa, van recuperar poder adquisitiu l'any passat per primer cop després de quatre anys de pèrdues. La combinació d'una millora dels sous el 2015 i l'IPC negatiu –va tancar en el –0,3% a finals del 2015–, expliquen aquest canvi que va repercutir en les butxaques dels empleats, les més malmeses per la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El guany de poder de compra va ser de l'1,7% en el cas dels treballadors rasos, i de l'1,2% en les categories de directius (les que menys han patit la pèrdua d'ingressos durant la crisi). En canvi, el grup de treballadors de càrrecs intermedis (responsables d'àrea o seccions), són l'únic grup que encara acumula pèrdua de poder adquisitiu (-4,6%), segons l'estudi d'evolució salarial elaborat per l'empresa ICSA i l'escola de negocis Eada.

Els sous dels assalariats van pujar un 3,4% de mitjana, tot i que els ingressos d'aquesta franja de treballadors encara són inferiors als del 2009, segons l'estudi d'evolució salarial. En canvi, les altres dues categories en què es classifica els treballadors, càrrecs intermedis i directius, ja tenen uns sous que superen els de fa sis anys.

Els directius, els grans guanyadors

La devaluació salarial a Espanya els darrers anys, que va començar a remuntar el 2015, no ha estat generalitzada sinó que ha passat de llarg dels directius, que no l'han patit. Mentre els sous dels empleats i els comanaments intermedis han minvat des de l'esclat de la crisi, la franja dels directius ja va retrobar l'any passat nivells d'ingressos superiors als del 2009.

Els directius de les empreses van cobrar el 2015, de mitjana, 5.000 euros més que fa sis anys i els ingressos mitjans van superar els 78.600 euros, segons les dades que recull l'estudi salarial fet per ICSA per a l'escola Eada. En canvi, els comandaments intermedis, amb salaris mitjans de 37.800 euros, estan encara 600 euros per sota dels nivells de fa sis anys.

En l'estrat dels empleats rasos, el sou també està encara 250 euros lluny d'igualar els ingressos mitjans del 2009. L'any passat, el salari mitjà d'aquestes categories de treballadors va situar-se en 22.500 euros.

Evolució dels sous per categories

La conclusió de l'estudi salarial, el novè consecutiu que es fa, reflecteix que les diferències d'ingressos entre categories "es cronifiquen i perpetuen", segons Ernesto Poveda, director general d'ICSA, experta en recursos humans.

Els directius catalans són els segons més ben pagats, darrere dels de Madrid, amb 80.300 euros respecte dels 83.100 que perceben de mitjana a la capital de l'Estat. Els motius, segons Poveda, són el major poder negociador que demostra Madrid i, també, la forta concentració de grans companyies de sectors més ben retribuïts.

Pel que fa al rànquing de sous d'empleats rasos, Catalunya cau al quart lloc del rànquing per darrere de Navarra, Madrid i País Basc. Els 22.800 euros de mitjana que cobra un assalariat català contrasten amb els 25.200 euros d'un navarrès i són menys que els 23.500 euros de Madrid i els 23.100 al País Basc.

La banca, on més es guanya

El sector bancari i de les assegurances lidera quan es tracta de sous totes les categories. En el cas dels directius, la crisi dels últims anys no ha impedit retribucions rècord de més de 82.600 euros de mitjana. El segon millor sector on més cobren els alts càrrecs és la indústria, de gairebé els 82.000 euros, mentre que a la construcció la retribució dels directius era el 2015 de 74.600 euros de mitjana a Espanya.

El patró és similar quan es tracta dels empleats. A la banca i companyies d'assegurances es cobra 24.700 euros de mitjana per només 17.800 al comerç i sector turisme, la franja més baixa de la taula.

Com paga cada sector els seus empleats??

stats