ELS SALARIS DELS DIRECTIUS
Economia 23/05/2012

El substitut de Steve Jobs cobra 297 milions a l'any

El conseller delegat d'Apple, Tim Cook, és el directiu més ben pagat des que les empreses n'informen. El successor de Steve Jobs s'endú cada any 297 milions d'euros, cinc vegades més que el segon de la llista.

Dani Sánchez Ugart
2 min
Apple és la marca més ben valorada del món, segons l'estudi BrandZ fet públic ahir.

BARCELONA.Dirigir la marca més ben valorada del món té un preu: 297 milions d'euros. Almenys així ho considera Apple, que paga al seu conseller delegat, Tim Cook, una retribució que bat rècords històrics. Segons l'estudi dels directius més ben pagats dels Estats Units de la consultora Hay Group, fet públic ahir, la retribució de Cook multiplica per cinc la del segon de la llista, el fundador de l'empresa de programari Oracle, Larry Ellison. Mai cap directiu l'ha superat des que les empreses americanes n'han d'informar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El successor de Steve Jobs, que va assumir la direcció d'Apple només dos mesos abans de la mort del fundador, deu la seva retribució astronòmica al paquet d'un milió d'accions que es va endur en ser nomenat, valorat en aquell moment en 295,8 milions, pràcticament el total del que va guanyar en tot l'any. Larry Ellison, el segon a la llista, va cobrar 59,7 milions, un 11% més que l'any anterior, segons l'estudi que la consultora ha fet en col·laboració amb el Wall Street Journal.

Es modera l'augment de sous

En global, les empreses van augmentar les retribucions dels seus màxims directius, però de manera més moderada que el 2010, en línia amb el rendiment global de les companyies, que també es va frenar. Així, mentre l'increment d'ingressos de les empreses es va situar en un 17% el 2010, el 2011 va ser d'un 13%, i el de les retribucions va ser d'un 11% i un 2,8%, respectivament.

Els autors de l'estudi destaquen, a més, la tendència a disminuir les compensacions fixes i a augmentar les variables. D'aquesta manera, per exemple, el sou base de Cook és de només 0,7 milions d'euros i tota la resta es reparteix en incentius i rendiment de les accions, mentre que Ellison ni tan sols té un sou base.

Els salaris dels directius més ben pagats dels Estats Units estan a molta distància dels espanyols. Els cinc executius amb sous més alts de les empreses de l'Íbex van cobrar 62,7 milions d'euros el 2011, lluny dels 490 dels nord-americans. La llista a l'estat espanyol la lidera el president d'Inditex, Pablo Isla, que, en un cas semblant al de Tim Cook, va rebre 221.264 accions valorades en 13,7 milions d'euros quan va substituir Amancio Ortega, el juliol del 2011. El sou total del directiu va ser de 20,3 milions.

stats