Economia 04/05/2012

CCOO i UGT van rebre 51,5 milions de subvencions del Govern el 2009, el 97% del total

La Sindicatura de Comptes fa un informe on critica que alguns dels recursos s'hagin concedit de manera directa, sense concurrència d'altres organitzacions

Ara
2 min

BarcelonaEls sindicats catalans van rebre 53,3 milions d'euros de la Generalitat l'any 2009, segons un informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya. UGT i CCOO van concentrar el 97% dels recursos i van disposar de 26 i 25,5 milions d'euros, respectivament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El document detalla que l'organisme que va atorgar el 80% de les subvencions va ser el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), principalment a plans de formació contínua.

A molta distància d'aquestes dues organitzacions, el sindicat Usoc va rebre 957.501 euros i la Intersindical Confederació Sindical de Catalunya (I-CSC), 355.561,85 euros.

D'altres organismes que van concedir recursos van ser el departament de Treball (ara Empresa i Ocupació), amb 4,3 milions, l'Ajuntament de Barcelona (1,08 milions) i la Diputació de Barcelona (858.225 euros). Els departaments de Governació, d'Acció Social i l'Agència Catalana de Cooperació, també consten a la llista.

La Sindicatura de Comptes ha analitzat 36 expedients de les subvencions atorgades aquell any als sindicats per estudiar-ne el procediment i en fa algunes observacions. Entre d'altres, critica que els casos en què es van fer concessions directes a alguns sindicats i alerta que això "pot atemptar contra la igualtat i el principi de llibertat sindical" perquè no es va permetre la concurrència a d'altres organitzacions.

Aquest va ser el cas, per exemple, de les subvencions que el departament de Treball va donar a CCOO i UGT (1,66 milions i 1,57 milions) en concepte de "participació institucional dels agents socials".

La Sindicatura també ha valorat que alguns recursos es van repartir en funció de la representativitat que tenen els sindicats, un criteri que no consta a les bases del Reglament de Subvencions, tot i que queda recollit a la metodologia de finançament que apareix a la web.

Pel que fa a les dades de representativitat sindical, l'informe recull que CCOO és l'organització amb més representats sindicals a Catalunya, un total de 25.892, seguits de la UGT, amb 24.672 representants. Usoc en té 2.342 i la CGT ocupa el quart lloc amb 1.166.

L'informe complert de la Sindicatura es pot consultar a la pàgina web. És la primera vegada que aquest organisme fiscalitza les subvencions que reben les organitzacions sindicals a Catalunya.

stats