ECONOMIA
Economia 31/03/2011

La tarifa de gas natural puja un 4,1%, mentre que la llum no varia

L'augment mitjà del gas és resultat de l'increment de la matèria primera en un 10,65%, mentre que es manté els peatges per al sector gasista

Efe
2 min

MadridLa tarifa d'últim recurs (TUR) de gas natural pujarà un 4,1% de mitjana a partir de demà, mentre que la de la llum es mantindrà per al proper trimestre, ha informat avui el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'augment mitjà del gas és resultat de l'increment de la matèria primera en un 10,65%, mentre que es manté els peatges per al sector gasista.

L'anomenada TUR 1 de gas, per a consums d'aigua calenta i cuina, pujarà un 3,3%, el que suposa un increment mitjà mensual de 0,57 euros.

Quant a la TUR 2, que fan servir els clients que a més facin servir el gas natural per calefacció, augmentarà un 4,3%, cosa que representa un increment mitjà mensual de 2,31 euros.

L'augment mitjà de les dues tarifes se situa en un 4,1%, cosa que representa un increment mitjà mensual de 1,44 euros.

Mentre, tal com va avançar el Ministeri d'Indústria, la tarifa elèctrica de últim recurs (TUR), a la qual estan acollits 20 milions de consumidors, la majoria llars i petites i mitjanes empreses, no pujarà per al proper trimestre.

Per això, el Govern ha contrarestat la pujada dels peatges o tarifes d'accés, la part regulada del rebut de la llum, amb el cost de l'energia.

La proposta d'ordre ministerial que Indústria va remetre a la Comissió Nacional d'Energia (CNE) per revisar les tarifes d'accés recollia un increment del 12,5% per a la majoria de les llars i petits comerços, un 9% per a la resta dels consumidors de baixa tensió i un 2% per als grans consumidors industrials.

Els peatges d'accés, que retribueixen els costos regulats com el transport, la distribució o les primes a les renovables, representen pràcticament la meitat de la TUR, la tarifa a la qual poden acollir-se els usuaris amb potències inferiors als 10 quilowatts (llars i pimes) des de juliol de 2009.

Ha estat la caiguda en un 10,2% del cost de l'energia la que ha permès al Govern no pujar el rebut de la llum a l'abril.

Sí pujarà a partir de demà la bombona de butà: un 6%, fins als 14 euros amb l'IVA inclòs.

stats