El Suprem confirma la nul·litat de la taxa als pisos buits de l'Ajuntament de Barcelona

L'alt tribunal estima que les competències en matèria d'habitatge corresponen a la Generalitat

La sala tercera del Tribunal Suprem ha confirmat aquest dilluns la nul·litat de la taxa sobre els pisos buits que havia impulsat l’Ajuntament de Barcelona. L’alt tribunal ha desestimat el recurs del govern d'Ada Colau perquè considera que el consistori no és competent en matèria d’habitatge, atès que aquestes competències són exclusives de la Generalitat. “La taxa no és competència municipal”, conclou el Suprem. Segons la norma, ara anul·lada, l'Ajuntament podia gravar una taxa de 633 euros als pisos que portaven més de dos anys buits.

La taxa va ser aprovada el 30 de setembre del 2016 amb els vots a favor de Barcelona en Comú i ERC i va ser anul·lada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el juliol del 2017 arran d’un recurs interposat per la Sareb –també coneguda com a 'banc dolent'–, que és la societat que agrupa els actius amb problemes lligats al sector immobiliari dels bancs que es van reestructurar durant la crisi financera. 

La decisió del Suprem tanca la porta a la possibilitat que els ajuntaments puguin cobrar pels habitatges buits, però la justícia espanyola, en canvi, va avalar la llei que atorga la potestat a la Generalitat per cobrar un impost als pisos desocupats si els seus propietaris no són particulars (fons d'inversió, bancs, empreses, etc). Com a resposta a un recurs del govern espanyol, aleshores en mans del PP, el Tribunal Constitucional va confirmar la legalitat de la norma el gener d'aquest any.