PANDÈMIA
Economia 17/07/2020

El teixit empresarial tem danys “irreparables” pel nou confinament a Barcelona

El sector de la restauració veu en la recomanació de confinament una trampa “que pot ser mortal”

Paula Clemente
2 min
Una terrassa   a la rambla Catalunya  de Barcelona ahir després  de l’anunci.

BarcelonaQuan l’Airef deia aquesta setmana que en el pitjor dels escenaris Catalunya acabaria l’any amb un dèficit del 0,6% ho feia pensant sobretot en una futura despesa relacionada amb salut. Però ara a això s’hi suma el risc que el teixit empresarial i comercial de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i del Segrià i la Noguera torni a disparar les seves pèrdues sense haver tingut temps de redreçar-les. Va ser la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, qui va posar aquest divendre sobre la taula que l’estiu serà “molt més dolent” del que s’esperava. Ho va dir poc després que el Govern demanés a l’Àrea Metropolitana de Barcelona no sortir de casa en cas que no fos “imprescindible”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“A ningú se li escapa que aquests rebrots inesperats i les mesures que s’adopten per mantenir la seguretat de les persones afecten moltíssim l’activitat, ho assumim”, afirmava la consellera. De fet, va assegurar que un cop es rebin els ajuts demanats als fons europeus els destinaran al sector turístic.

El temor és que les restriccions anunciades acabin de descoratjar un turisme que ja es presentava molt fluix. I, davant d’això, els principals sectors afectats s’han pronunciat amb duresa. “Som davant d’una aparent reobertura de la restauració, però d’altra banda recomanen a la ciutadania (i, per tant, a la clientela) que es quedi a casa -va lamentar Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona-. Això és una trampa que pot ser mortal per a la viabilitat de moltíssimes empreses que estan molt tocades pels efectes del covid-19 i a les quals lamentablement els esperen setmanes i mesos d’encara més complicació”.

Entre les mesures d’aquest segon confinament hi ha tornar a limitar l’aforament dels bars i dels restaurants al 50%. I en el cas de Lleida, aquest límit s'aplicarà també als comerços. Segons Pallarols, indirectament s’està decretant el tancament dels locals. “Si això és el que realment creuen que s’ha de fer, que ho diguin amb molta claredat i així podem començar a articular mecanismes de protecció de les empreses”, va reclamar.

Les discoteques, obligades a tancar

Als negocis que sí que s’ha obligat directament a tancar és als que es dediquen a l’oci nocturn. Segons el secretari general de la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats i Restauració i Musicals (Fecasarm), Joaquim Boadas, aquestes mesures suposen un cop “letal” per al sector: la meitat dels locals d’oci nocturn a Catalunya hauran de tancar definitivament. “Tenim dos mesos en què es concentra gran part de la nostra activitat, i estar aturats ens suposa un dany irreparable”, va especificar el portaveu del sector.

De fet, malgrat que la patronal de les pimes catalanes, Pimec, va pronunciar-se en un to més comprensiu, va assegurar que això afecta de manera immediata molts sectors que ja estan molt afectats pel primer confinament. D’altra banda, Foment del Treball va apel·lar a la “responsabilitat” de la ciutadania per aturar aquests rebrots.

En paraules de Joan Canadell, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, les mesures tindran un impacte “desastrós” en l’economia. “No són conscients del que estan fent”, va advertir.

stats