Les tensions del mercat petrolier disparen la inflació al 2,3%

L'índex de preus al consum (IPC) es va enlairar fins al 2,3% a Catalunya al mes de maig, 1,1 punts més que a l'abril. La causa d'aquest repunt de la inflació són les tensions que s'estan produint al mercat petrolier, amb el preu dels crus de referència (Texa i Brent) a l'alça després que el president nord-americà Donald Trump anunciés que tornaria a imposar sancions comercials a l'Iran.

La pujada va ser generalitzada en totes les comunitats autònomes, i Catalunya és la segona que té una inflació més alta. Només Castella-La Manxa la supera, amb un 2,4%. La mitjana d'Espanya es va situar en el 2,1% d'inflació al maig, un punt més que a l'abril.

Els efectes de l'encariment del barril de petroli els mostra l'augment mensual de l'1,9% en el capítol de transport, afectat bàsicament pel preu dels carburants. En el que portem d'any, aquest epígraf ha crescut un 3,2%, el més alt de tots. El de roba i calçat va pujar el mes passat un 3,2%, però en l'acumulat dels cinc primers mesos de l'any es detecta una rebaixa efectiva del 2,1%. Les despeses d'habitatge es van encarir un 1,5%.

Cap despesa de la llar es va reduir el mes passat. L'ensenyament va ser l'única que es va mantenir plana, mentre que les comunicacions i els articles de parament de la llar van créixer un 0,1%. L'alimentació (sense begudes alcohòliques) es va encarir un 0,5%.

El sector del transport és el que té més repercussió sobre la cistella de la compra dels ciutadans espanyols (un 27,4%) del total, cosa que explica l'impacte que està tenint l'encariment del cru –i en conseqüència dels carburants i els lubricants– en la inflació generalitzada. L'habitatge hi suposa un 23%. I els aliments i les begudes no alcohòliques, un 13,6%.

Més continguts de