El trànsit de mercaderies al port de Barcelona es dispara un 20% fins a l'abril

Forts creixements de les exportacions a la Xina, els Emirats Àrabs, els Estats Units, el Japó i Corea del Sud

El trànsit global de mercaderies al port de Barcelona ha augmentat un 20% els primers quatre mesos de l'any amb relació al mateix període de l'any passat, sobretot per l'impuls del trànsit de contenidors, els líquids a granel i les denominades autopistes del mar (carregar camions o remolcs en vaixells), segons ha informat aquest dilluns l'Autoritat Portuària.

En el cas dels contenidors, el trànsit ha augmentat un 26% fins a arribar als 864.000 TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus). Destaca l'augment dels contenidors per a l'exportació, del 10%, fins als 231.000 TEU. Les importacions de contenidors han augmentat un 4%, dins els 177.000 TEU.

El cabotatge amb les Balears i les Canàries ha augmentat un 2%, però el creixement més gran s'ha produït en els contenidors de transbordament, els que es descarreguen per tornar a carregar amb una altra destinació, que han augmentat un 90%, fins els 238.279 TEU, cosa que demostra el paper de 'hub' que té el port de Barcelona.

Per països, destaquen els forts creixements de les exportacions a algunes destinacions, com la Xina, amb un augment del 21%; la Unió dels Emirats Àrabs (48%); els Estats Units (6%); el Japó (24%), i Corea del Sud (38%).

Quant a les importacions, destaquen els creixements dels productes que arriben de l'Índia (11% més), Bangla Desh (17%) i Mèxic (17%).

El port ha canalitzat un total de 4,5 milions de tones de líquids a granel, amb un augment del 24%, sobretot per l'impuls dels hidrocarburs. Destaca l'augment del 18% del tràfic de gasolina, del 20% del gas natural, del 28% del gasoil i del 79% del fuel.

Les autopistes del mar han canalitzat més de 47.000 unitats de transport intermodal (cada unitat equival a un camió, plataforma o remolc), sobretot amb Itàlia i el nord de l'Àfrica, amb un increment global del 8%.

Malgrat el bon comportament general de la càrrega, el transport d'automòbils ha registrat una caiguda del 5,7%, per quedar-se en 279.151 unitats.

Respecte als passatgers, s'ha registrat un augment general del 5% i han passat pel port 763.000 viatgers, sobretot per l'increment del 17% del trànsit amb les Balears i del 20% amb els ports italians de Civitavecchia, Gènova, Livorno, Savona i Porto Torres. Però en el cas dels creuers, han passat pel port 468.000 viatgers, xifra que és un 2,4% inferior a l'any passat.