El tràfic de mercaderies al port de Barcelona creix un 17% fins al maig

Destaquen els contenidors de transbordament i l'exportació de cotxes

El port de Barcelona continua batent els seus rècords de tràfic de mercaderies amb un creixement del 17% els cinc primers mesos de l'any, fins a assolir els 27,9 milions de tones, segons ha informat aquest dimecres l'autoritat portuària.

La infraestructura, que canviarà de president al juliol quan Mercè Conesa substituirà Sixte Cambra, ha registrat un molt bon ritme en el creixement del tràfic de contenidors, que ha superat els 1,3 milions de TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus). El principal impuls s’ha produït en els contenidors de transbordament –aquells que es descarreguen per tornar-se a embarcar cap a la seva destinació final–, que han crescut un 45%.

Els contenidors d’importació han augmentat un 3,5% (fins a assolir els 236.500 TEU), mentre que els d’exportació avancen un 3% i superen els 298.000 TEU.

Per mercats, destaca el dinamisme en els intercanvis amb Algèria (+51%), els Estats Units (+9%), l'Índia (+9,5%), Mèxic (+5%) i el Vietnam (+30%). "Estem creixent en països de regions geogràfiques molt diferents, fet que demostra que, amb la nostra potent oferta de connexions marítimes, els nostres clients aconsegueixen posicionar els seus productes de manera competitiva en mercats molt diversificats”, ha indicat el president del port de Barcelona, Sixte Cambra.

Fins al mes de maig, el port de Barcelona ha canalitzat més de 6,4 milions de líquids a granel (+14%), principalment d’hidrocarburs. La gasolina i els biocombustibles són dos dels productes que han registrat una millor evolució, amb creixements del 37% i del 70%, respectivament.

Quant als sòlids a granel, el port ha registrat 1,8 milions de tones durant els 5 primers mesos de l’any, xifra que suposa un increment del 15%. Les mercaderies que han augmentat més durant el període han sigut el ciment i clínquer (+41%) i els cereals i les farines (+35%).

El port de Barcelona ha canalitzat 387.223 vehicles fins al mes de maig, amb un increment del 6,5% respecte a l’any anterior. En aquest apartat destaca el bon comportament del comerç exterior, amb un increment del 7,7% de les importacions i del 7,2% de les exportacions d’automòbils.

Pel que fa a la càrrega rodada (les mercaderies que són embarcades a bord de camions, plataformes o remolcs), han passat pel port un total de 172.444 unitats de transport intermodal (UTI). En aquest apartat destaca el bon comportament de les mercaderies transportades per les autopistes del mar (serveis que connecten Barcelona amb Itàlia i el nord de l'Àfrica i que contribueixen a desviar camions de les carreteres al mode marítim). Així, aquestes línies han canalitzat 66.900 UTI, amb un increment del 10% respecte a l’any passat.

Un 22% més de passatgers de creuers

Pel que fa als passatgers, fins al mes de maig el port de Barcelona ha rebut 1,3 milions de viatgers (+15%), tant de ferris com de creuers. Els usuaris de ferris han crescut un 2%, mentre que els creueristes han experimentat un increment del 22%. Aquest creixement s’ha concentrat en els passatgers de creuer de port base (que inicien i finalitzen el seu itinerari a la capital catalana), que han crescut un 30%.