Economia 15/07/2012

El govern espanyol no transferirà les bonificacions que permetien oferir descomptes als peatges de Barcelona

El secretari de Territori de la Generalitat lamenta que no es podrà aprofundir en la política de descomptes sense aquests ingressos

D.s.u.
1 min
Els peatges no s'encariran però les bonificacions poden empitjorar si no es desbloqueja el desacord entre Govern i Estat.

BarcelonaUna de les mesures sorpresa que contenia el BOE d'aquest dissabte, en què es detallaven les tisorades del govern espanyol per eixugar 56.000 milions de dèficit, i que no s'havia anunciat abans, ha estat la derogació d'un decret llei que obligava l'Estat a retornar a les comunitats autònomes un 7% dels ingressos dels peatges perquè aquestes poguessin bonificar-los.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Catalunya, això tenia impacte, especialment, en alguns peatges de l'àrea metropolitana de Barcelona, que oferien descomptes o fins i tot eren gratuïts per als qui passaven molt sovint o per als cotxes amb molts ocupants o que contaminaven poc.

El secretari de Territori i Mobilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha publicat aquest diumenge un seguit de tuits en què lamentava aquesta eliminació, i assegurava que "sense aquest retorn a Catalunya del 7% dels ingressos, difícilment podrem aprofundir en l'actual sistema de descomptes".

El BOE de dissabte assegura que en els darrers 5 anys l'Estat ha transferit 1.298 milions d'euros per aquesta via, i que "les circumstàncies han canviat", per la qual cosa ja no està "justificat" aquest traspàs.

Calvet, en canvi, lamenta que "l'Estat no vol mantenir ni transformar res" i que només "deroga" i "suprimeix" i diu que "no a tot". A més, critica que ho hagin fet "sense previ avís".

Una altra mesura relacionada amb els peatges que es plantejava el govern espanyol, tot i que de moment no s'ha inclòs en el paquet de retallades, és la creació de 'peatges tous' a les autovies, i es calcula que es podrien haver ingressat 5.000 milions d'euros, segons la patronal de les constructores CNC.

stats