Economia 23/12/2012

El mercat de treball perd 50.000 autònoms a tot l'Estat aquest 2012, segons la patronal ATA

L'associació lamenta la pressió fiscal "elevadíssima" que viuen els treballadors per compte propi en un entorn de caiguda de vendes i amb la competència deslleial de l'economia submergida

Efe
2 min

BarcelonaL'any 2012 tancarà amb 50.000 treballadors autònoms menys a Espanya, una xifra que s'eleva fins a 362.000 autònoms en els darrers cinc anys de crisi, segons l'informe remès aquest diumenge per la federació espanyola d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de l'ATA, Lorenzo Amor, ha dit que el 2012 "serà un any que caldrà oblidar" per l'"elevadíssima" pressió fiscal que han suportat els autònoms, la "constant" caiguda de vendes i d'activitat, el crèdit "que continua tancat", la morositat "que va en augment" i "la competència deslleial de l'economia submergida".

Així, recorda que els autònoms han sofert una pujada de les retencions en l'IRPF del 15 al 21% i de l'IVA del 18 al 21%, que s'ha sumat a l'alça del preu de l'energia.

Amor ha destacat el pla de pagament a proveïdors engegat pel govern espanyol, que ha suposat "la màxima injecció de liquiditat a favor dels autònoms", amb 5,4 milions de factures pagades per import de 26.981 milions d'euros.

De la mateixa manera, aquest pla ha generat, per primera vegada des de l'inici de la crisi, un augment del 3,5% del nombre d'autònoms que donen feina a tercers, amb 13.685 autònoms més amb treballadors al seu càrrec, així com una alça del 2,1% de l'ocupació generada per aquest col·lectiu, amb 15.933 empleats per autònoms més el 2012.

Pel president dels autònoms, l'any 2013 es pot convertir en "un any de transició cap a la recuperació" amb unes previsions macroeconòmiques que considera "esperançadores", encara que l'economia real no percebrà encara aquesta millora.

L'ocupació encara continuarà en negatiu, segons les previsions de la patronal, que augura més destrucció de llocs de treball i un repunt de l'atur llastat pel sector públic. En el treball autònom, el creixement que preveu l'ATA no podrà compensar les baixes de treballadors, i el saldo també serà negatiu, ha afegit Amor.

La destrucció d'autònoms tornarà a ser més agressiva en les àrees de construcció, agricultura, indústria i transport, mentre que en els sectors professionals i de serveis a les persones, com comerç, hostaleria i educació, augmentaran el nombre de treballadors per compte propi l'any que ve.

La patronal d'autònoms ha exigit al govern espanyol que aprimi l'administració, rebaixi la pressió fiscal i engegui de debò la llei d'emprenedors. El compliment de la llei de morositat i canvis que permetin que l'autònom no hagi de pagar l'IVA fins que no el cobri completen la llista de propostes per al 2013.

stats