Economia 07/01/2020

Els acomiadament col·lectius a Catalunya es dupliquen en un any

Els expedients afecten 5.400 treballadors fins a l'octubre a Catalunya

Paula Clemente
2 min
Façana de l’edifici on Zurich té la seu a Barcelona

BARCELONALes empreses s'estan preparant per a un futur econòmic incert i ho estan fent a base de presentar expedients de regulació d'ocupació (ERO), segons les últimes dades publicades aquest dimarts pel ministeri de Treball. Les xifres indiquen que del gener a l'octubre del 2019 hi va haver a Catalunya el doble de treballadors afectats per un procés d'acomiadament col·lectiu que en el mateix període de l'any anterior. D'unes 2.600 persones s'ha passat a unes 5.400, un 105% més que en els primers deu mesos del 2018. Aquestes xifres, sumades a les de treballadors afectats per una suspensió de contracte o una reducció de jornada, deixen un total de 8.775 treballadors sobre els quals s'ha aplicat un procés de regulació de l'ocupació en aquest període, un 65% més del que s'identificava l'any anterior.

Ni en el cas dels acomiadaments col·lectius ni en la suspensió de contractes Catalunya és la comunitat amb més increment –les més perjudicades són Astúries, Cantàbria i València–, però l'augment de treballadors catalans afectats per expedients de regulació és superior a la mitjana espanyola. És especialment preocupant el cas dels acomiadaments col·lectius, que a Espanya van augmentar gairebé un 50% fins a l'octubre respecte del 2018, la meitat de l'increment a Catalunya.

Pel que fa al nombre de treballadors afectats per aquest procediment a Espanya, només fins a l'octubre ja se supera la xifra total del 2016, i s'aproxima molt a la del 2015, dos anys en què aquest mateix indicador havia caigut molt respecte d'anys anteriors. És a dir, si els dos últims mesos de l'any passat els acomiadaments col·lectius van avançar al ritme identificat en els primers 10 mesos, el 2019 s'acabarà com el pitjor any en aquest sentit en quatre anys.

L'efecte polític

"Hi ha hagut un refredament en l'exportació i això ha comportat una reducció de l'activitat industrial", analitza Ricard Bellera, secretari de treball i economia de CCOO. A això s'hi sumen els imminents canvis en la reforma laboral, pràcticament assegurats després que Pedro Sánchez hagi estat investit com a president aquest dimarts al migdia, que posa més traves a l'acomiadament. Davant d'aquesta situació, Bellera apunta que pot ser que hi hagi companyies que estiguin aplicant aquest tipus de procediments de regulació de l'ocupació abans que sigui més complicat fer-ho.

UGT hi coincideix. Segons Núria Gilgado, secretària de política sindical, aquests ERO "són preventius". "Les empreses s'agafen a la fórmula de l'acomiadament perquè a Espanya, arran de la reforma laboral del 2012, és molt fàcil fer-lo", assegura. "Molts dels expedients que s'han fet no tenen una causa econòmica, la justificació que es dona és organitzativa o productiva", afegeix. Ara bé, Bellera matisa que en tot això també hi ha un component psicològic que cal vigilar: "Si comencem a dir que hi ha una crisi hi ha moltes més possibilitats que es produeixi, però la realitat és que l'economia creix al 2%, els beneficis de les empreses creixen i el salari està per sobre de la inflació".

stats