Economia 25/02/2013

Els treballadors públics catalans tornaran a perdre una paga extra aquest any

El Govern confirma als sindicats que la retallada es farà en dues fases, de manera que els treballadors cobraran el 50% de la paga tant al juny com al desembre

E.f.
2 min

BarcelonaEl Govern ha confirmat aquest dilluns als sindicats que eliminarà una paga extra als treballadors públics de nou aquest 2013, segons han confirmat fonts sindicals. La retallada es farà en dues fases, de manera que els treballadors cobraran el 50% de la paga d'estiu i el 50% de la del proper Nadal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Generalitat, que previsiblement aprovarà aquest dimarts la mesura, ha reiterat l'objectiu d'estalviar 730 milions d'euros aquest any al capítol de personal públic, la mateixa quantitat que l'any passat.

Gairebé la meitat d'aquest estalvi provindrà de l'eliminació de l'equivalent a una paga extra als empleats públics, fet que suposa un 6 o un 7% del sou, segons els sindicats.

La resta s'aconseguirà reduint al mínim la contractació d'interins, no cobrint jubilacions o bé congelant l'aportació al fons de pensions, entre altres mesures.

La secretària general d'Administració i Funció Pública de la Generalitat, Meritxell Masó, ha defensat que l'objectiu de dèficit del 0,7% fixat per l'Estat a Catalunya per aquest any obliga a repetir l'ajust.

Com que les pagues extraordinàries es calculen en proporció a la jornada i al temps treballat en els mesos anteriors, com més tardi el Govern a adoptar aquesta resolució sobre l'extra, més risc hi ha d'haver de concentrar els ajustos salarials en el segon semestre del 2013, segons informa l'agència Efe.

Per això el Govern no pot esperar a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2013, insisteixen aquestes fonts, que recorden que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va dir la setmana passada al Parlament que preveu presentar els comptes a l'abril.

En qualsevol cas, els funcionaris no començarien a notar la rebaixa salarial del 2013 fins a la paga extraordinària del juny, com ja va succeir l'any passat.

D'altra banda, el Govern ha acceptat avui que s'apliqui de forma retroactiva (des de l'octubre) l'acord de la setmana passada pel qual els empleats públics de l'administració catalana que estiguin de baixa per hospitalització o per tractament oncològic cobraran el 100% del sou.

stats