Economia 17/03/2015

Els treballadors a temps complet cobren un 51% més que els de temps parcial per la mateixa feina

Mentre els treballadors a temps complet cobren 16,11 euros l'hora, els que ho fan a mitja jornada cobren 10,68 euros

Ara
2 min
Aturats en una Oficina de Treball

BarcelonaL'enquesta del cost laboral elaborada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), publicada aquest dimarts, revela que durant el 2014 el salari mínim per hora treballada dels ocupats a temps complet va ser un 51% més alt que els treballadors a temps parcial que realitzen la mateixa tasca. Així, mentre que els que realitzen la jornada completa cobren 16,11 euros l'hora, els que ho fan a mitja jornada van cobrar 10,68 euros, segons recull El Confidencial.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si es té en compte el nombre d'hores setmanals que realitzen els treballadors a temps parcial (17,7 hores davant les 33,6 hores de temps complet), el sou d'algú que no arriba a una jornada ordinària se situa entre 750 i 800 euros.

L'última Enquesta de la Població Activa (EPA) mostra que la taxa de persones que realitzen una feina a jornada parcial ha augmentat 5 punts durant la crisi fins a representar el 16,1% de la població (2,78 milions en total). Un augment que El Confidencial vincula a la major flexibilitat que han introduït les reformes laborals.

L'EPA recull que el cost laboral per hora treballada ha baixat un 1,2% a causa d'un augment de les hores efectives de treball, però si s'elimina aquest efecte i l'estacionalitat, aquesta disminució seria del 0,2%.

Aquest cost salarial varia no només en funció del sector d'activitat (a indústria se situa en 2.400 euros per treballador, mentre que a serveis baixa fins els 1.909 euros), sinó també en funció de les seccions d'activitat. Per exemple, mentre que els treballadors vinculats al sector de l'energia perceben de mitjana 6.057 euros al mes, en el cas de l'hostaleria el cost laboral és de 1.581 euros.

El País Basc, Madrid, Navarra i Catalunya són les comunitat autònomes amb els salaris més elevats (més de 2.700 euros al mes). Per contra, Canàries, Extremadura i la Comunitat Valenciana tenen els salaris més baixos, en gran part a causa del gran pes de l'hostaleria en la seva economia.

stats