Economia 15/07/2016

El tsunami del Brexit a les borses s’esvaeix en 21 dies

Gairebé tots els parquets europeus recuperen el nivell previ al referèndum, mentre als EUA viuen nous rècords

Dani Sánchez Ugart
3 min
El tsunami del Brexit a les borses s’esvaeix en 21 dies

MadridEls mercats europeus han tornat a la normalitat. 21 dies després que els britànics votessin a favor del Brexit en referèndum, la majoria de grans borses del continent han esborrat el tsunami inicial que va provocar aquell resultat i cotitzen avui a nivells equiparables als del 22 de juny, el dia de la votació. La incertesa inicial que va estendre el pessimisme entre els inversors sembla que ha donat pas a una treva, amb les aigües que tornen al seus corrents habituals, impulsades per la continuïtat de la política expansiva dels emissors. Tant la borsa de París com la de Berlín -les dues més grans del continent amb el permís de la de Londres- van tancar ahir la sessió a un nivell gairebé idèntic al que tenien abans que saltés la sorpresa al referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot plegat també ha dut l’Euro Stoxx 50, l’índex de referència a Europa, a situar-se a un lleu 0,75% per sota del tancament previ al Brexit. Dins del continent, però, també hi ha diferències entre parquets. Mentre que els alemanys i els francesos ja han eixugat les pèrdues que es van produir en les jornades posteriors a la consulta, les borses perifèriques estan patint més per recuperar la normalitat. És el cas de l’Íbex-35, l’índex de referència a Espanya, que marca una caiguda de gairebé el 2% en aquestes tres setmanes. La que ha digerit pitjor la situació ha sigut la borsa de Milà, que ha perdut més d’un 3% des del 22 de juny, en aquest cas marcada pels problemes de capitalització que viu el sector bancari del país.

Brexit: una oportunitat per construir els veritables Estats Units d'Europa

On aparentment les notícies han sigut ben rebudes pels inversors és precisament a Londres. La borsa de la capital britànica no només ha deixat enrere les caigudes -va trigar només tres jornades a fer-ho-, sinó que s’ha revaloritzat prop d’un 6% d’ençà que es va conèixer el resultat de la votació. Però en el cas britànic les dades tenen gat amagat. Tal com explica l’analista de XTB Jaime Díez a l’ARA, la devaluació de la lliura, que en aquest temps ha perdut un 10% del seu valor en relació al dòlar, influeix en la capitalització de la borsa de Londres. Si els valors del parquet londinenc es canvien a dòlars, haurien perdut gairebé un 5% del seu valor i liderarien els números vermells a Europa.

En aquesta caiguda més baixa del que es preveia també hi ha influït, segons Díez, la naturalesa de les empreses que cotitzen a Londres. Per començar, una gran part d’aquestes companyies són grans exportadores, que es veuen beneficiades per la caiguda del tipus de canvi de la lliura, perquè ara poden vendre els seus productes més barats a la resta del món. A més, a l’FTSE 100, l’índex de referència al país britànic, tenen un gran pes algunes empreses relacionades amb la mineria, com Glencore, un sector molt afavorit a tot el món (també a Espanya Arcelor i Acerinox han tingut un comportament més bo que la mitjana) per la normalització d’alguns mercats de matèries primeres.

L’última setmana ha sigut especialment bona per als parquets europeus. Es va tancar ahir amb una revalorització del 4,22% a la borsa espanyola, tot i el descens de l’última sessió. Amb un ull sempre posat a Londres, on el Banc d’Anglaterra ha decidit mantenir els tipus al mínim històric del 0,5%, els inversors espanyols han aprofitat les bones notícies que venien dels EUA, on els mercats ja registren màxims històrics.

Màxims als EUA

Si la situació al Vell Continent comença a normalitzar-se, als EUA mana l’eufòria. La setmana ha servit perquè l’índex S&P 500, que aplega les 500 empreses més grans del país nord-americà, batés la seva pròpia marca per primer cop en 14 mesos. I ho ha fet quatre dies consecutius. També han arribat aquesta setmana bones notícies de l’Àsia: les dades de creixement de la Xina sembla que coincideixen amb les previsions i el primer ministre japonès, Shinzo Abe, va rebre el suport de les urnes per continuar desenvolupant la seva política econòmica. Tot plegat serveix perquè, tres setmanes després del Brexit, l’índex MSCI World, que fa una mitjana dels principals selectius de tot el món, estigui en números verds respecte al tancament del dia abans del referèndum.

“És una situació anòmala perquè els mercats s’estan beneficiant de la política expansiva dels bancs centrals, que sembla que va per llarg -explica Díez-. Podem esperar que la setmana que ve tinguem una setmana correctiva. A partir de llavors podem intentar un nou atac que superi els nivells d’abans del Brexit”, afegeix.

stats