TECNOLOGIA
Economia 17/12/2015

24.000 turistes vindran a Barcelona amb Airbnb per Cap d’Any

La capital catalana és la cinquena ciutat del món amb més reserves d’aquesta plataforma

Júlia Manresa
2 min
El 31 de desembre Barcelona rebrà la meitat d’usuaris d’Airbnb que Nova York tot i tenir una cinquena part de la seva població.

BarcelonaLa plataforma de lloguer d’habitacions i apartaments Airbnb continua pressionant per fer notar a les administracions catalanes que la seva presència a Barcelona ja s’ha consolidat i poder arribar així a un acord definitiu am la ciutat per operar completament de manera legal. Segons un informe sobre l’activitat que té previst assolir la plataforma durant la nit de Cap d’Any, Barcelona és la cinquena ciutat del món amb més reserves d’Airbnb, empatada amb Berlín i Tòquio i només per darrere de Nova York, París, Londres i Sydney.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En total, Airbnb ja té comptabilitzades 24.000 persones que s’allotjaran en algun dels apartaments o habitacions que la plataforma ofereix a la ciutat per a la nit del 31 de desembre a la capital catalana, una mica més de la meitat de les 47.000 persones que hi recorreran per passar-la a Nova York, una ciutat que quintuplica els habitants de tota la conurbació de la capital catalana. Airbnb té 17.000 anuncis a Barcelona. Pel que fa a la resta de ciutats del rànquing, Madrid també figura entre les deu primeres capitals europees, en novena posició, Perpinyà és una de les ciutats on més creix la demanda i Màlaga una de les destinacions preferides per als que aquesta multinacional nord-americana anomena seniors, és a dir persones de més de 60 anys. Durant el pic d’allotjaments del Mobile World Congress, Airbnb va estimar que cada amfitrió guanyaria de mitjana uns 54 euros per hoste i nit, i que en la majoria de casos els viatgers s’allotjaven unes cinc nits. Així doncs, utilitzant aquestes dades com a referència, els amfitrions catalans guanyarien uns sis milions aquest Cap d’Any.

Una activitat polèmica

De fet, si es consulta la disponibilitat d’apartaments per a aquesta data a Barcelona, la plataforma nord-americana ja avisa a l’usuari que només queden lliures un 13% del total d’allotjaments anunciats, un percentatge que ahir mateix disminuïa ràpidament. A la tarda, només hi havia 281 apartaments disponibles per a la nit del 31 de desembre, 34 habitacions compartides i unes 2.165 habitacions individuals, amb un preu mitjà d’uns 34 euros. Però les ofertes més cares poden arribar a superar els 3.000 euros la nit quan es tracta de iots o apartaments de luxe.

Amb tot, aquesta multinacional nord-americana valorada en uns 24.000 milions d’euros encara té assignatures pendents amb Barcelona. La companyia s’enfronta a una proposta de decret llei de la Generalitat de Catalunya que els considera més pròxims a una activitat professional que no pas a la del lloguer entre particulars. Tot i això, el mes passat la plataforma va anunciar que limitaria el nombre de pisos que podia anunciar un mateix anunciant, precisament per intentar treure’s de sobre l’etiqueta polèmica que l’acompanya i mirar d’acostar posicions amb les administracions, tant la municipal com la catalana.

Algunes associacions de veïns es queixen que la saturació de l’oferta fa que pugin els preus del lloguer d’habitatge a la ciutat, que aquest any s’han encarit fins a un 10% en zones com Sant Martí o Ciutat Vella.

stats