MERCAT LABORAL
Economia 24/12/2019

El Nadal ‘horribilis’ dels supermercats asturians

El sector fa vaga per reclamar un conveni amb un salari mínim de 14.000 €

Oskar Bañuelos
3 min
Protesta dels sindicats davant d’un dels principals supermercats de la cadena Alimerka a Gijón.

VitòriaEl sector dels supermercats asturians, on treballen més de 12.000 persones amb un sou mitjà de menys de 14.000 euros anuals, és un dels més precaritzats. La vaga que van desconvocar els sindicats l’any passat per donar un vot de confiança a la patronal ha tornat amb força aquest Nadal davant la falta de voluntat negociadora. A la incomprensió d’alguns consumidors durant els primers dies d’aturada s’hi ha sumat el rebuig d’un sector dels treballadors que han expressat el seu no a la vaga al carrer. Tot i així, els sindicats UGT, CCOO i USO mantenen la convocatòria de vaga, que va començar el dia 21 i continuarà durant els dies 28, 29, 30 i 31 de desembre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els treballadors defensen un conveni que serveixi per “arribar als 14.000 euros anuals” i perquè “els 20 minuts de descans obligatoris constin com a treball efectiu”. En aquests moments, cada treballador ha de recuperar el temps de descans i acaba fent 42 hores setmanals, que es converteixen en dues setmanes i mitja de feina a l’any. També es busca la fórmula dins del conveni col·lectiu per compensar els treballadors per l’antiguitat o un augment dels dies de lactància, que actualment es mantenen en 11.

La seva reivindicació és poder conciliar la vida laboral i familiar d’una “manera digna”, en un sector on la presència de les dones és majoritària. Les demandes dels sindicats xoquen amb la principal cadena de supermercats asturiana, Alimerka. Divendres a la nit els piquets de treballadors van posar en marxa un bloqueig al seu centre logístic a Lugo de Llanera que va acabar dilluns amb l’actuació dels agents antidisturbis. Aquesta marca manté la seva oposició a signar el conveni col·lectiu, igual que ha fet durant tot el 2019.

Per a aquesta empresa, satisfer les reivindicacions dels treballadors suposaria “incórrer en un impacte econòmic tan fort que desestabilitzaria els balanços” de les empreses del sector. Segons la seva opinió, suposaria “augmentar un 24,6% el cost econòmic directe en els quatre anys de vigència del conveni, sense afegir els de les mesures socials ja ofertades; és a dir, més vacances, recuperació de dies festius i augment del període de lactància”.

La patronal dels empresaris asturians Fade també ha entrat en el joc. En un comunicat qualifica l’aturada com a “pràctica poc responsable que perjudica seriosament milers de clients, però també les empreses que han vist com els seus balanços empitjoraven de manera progressiva en els últims anys”.

Durant els primers dies d’aturada, la patronal ha parlat de “creixent normalitat” i xifra el suport a la vaga en tan sols el 10%, malgrat que reconeix que aquests dies no han arribat productes frescos a les peixateries, en uns dies clau per a la venda de marisc i peix. D’altra banda, els sindicats parlen d’ampli seguiment i apunten que la consigna dels empresaris és obrir com puguin les botigues. En molts casos ho han fet amb un sol treballador al súper.

Protestes oposades

A la previsible incomoditat social que acostumen a implicar les vagues que afecten el consum (a més, en una època com les festes de Nadal), en les últimes hores s’hi han sumat un grup de treballadors que han expressat al carrer la seva posició contrària a la vaga. Mentre els sindicats mantenien la seva lluita al crit de “Sí, es pot” davant del principal establiment d’Alimerka a Oviedo, en una altra part de la capital asturiana un grup de treballadors cridaven “No a la vaga”.

En aquest clima de creixent enfrontament i amb la posició de la patronal enrocada, els sindicats reclamen “valentia i responsabilitat” als empresaris i mantindran el full de ruta de vuit dies de vaga que van començar divendres passat i que reprendran del 28 al 31. “Estem oberts a la negociació les 24 hores, però si no se’ns escolta mantindrem l’aturada, perquè ens hi estem jugant el nostre futur”, diuen.

stats