Economia 28/08/2016

Les vagues sí que creixen al sector públic

P.s.
2 min

BarcelonaLa retallada de la despesa pública va ser un dels eixos principals de les mesures d’austeritat aplicades pel govern espanyol i el català arran de la crisi. Aquest context ha propiciat que la conflictivitat laboral es mantingui més activa en el sector públic. Mentre que el 2015 el nombre de vagues va arribar a mínims històrics en el sector privat, els empleats de l’administració van convocar un 5% més d’aturades laborals respecte a l’any anterior, segons mostra la memòria anual del Consell Econòmic i Social (CES).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, tot i que representen tan sols un 12% respecte al total de conflictes, les 71 aturades que es van produir l’any passat en el sector públic van registrar una mitjana de participants superior a la de les empreses privades. Concretament, gairebé el 40% dels assalariats que va secundar una vaga l’any passat treballava per a l’administració. Aquesta proporció es va repetir en menor mesura en el nombre de jornades no treballades, en què el sector públic va representar un 22% del total.

No obstant, aquesta tendència també queda alterada pel fet que les administracions acostumen a arrossegar plantilles més nombroses a la vaga que les empreses del sector privat. A més, l’informe del CES avisa que el 2015 es van produir vagues amb força repercussió com la de Correus, en plena campanya de les eleccions municipals i autonòmiques, i les aturades laborals dels treballadors de TMB a Barcelona, que van impulsar aquest augment de la conflictivititat.

El professor de la UB Raül Ramos opina que la congelació dels salaris i l’augment dels contractes interins hi han tingut un paper clau. “Encara que es vegi la figura del funcionari com una feina estable, la realitat no és exactament així. A l’administració també han crescut els contractes temporals per la falta de recursos”, explica. Les retallades en matèria de sanitat o educació han implicat que en molts casos es dispari el volum de feina i els treballadors no puguin donar un servei de qualitat. “En aquest cas no es tracta només d’una qüestió laboral, sinó ideològica, ja que s’ha afavorit la mercantilització dels serveis públics”, diu el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego.

Recuperació dels salaris

En el cas català, la retallada dels sous públics va arribar al 6,2% entre el 2010 i el 2012. Des d’aleshores, el sector ha centrat en aquesta qüestió gran part de la mobilització, que aquest any comença a donar els primers fruits. Al gener la Generalitat va anunciar que trencarà per primer cop la congelació dels salaris i aplicarà tan aviat com pugui un increment de l’1%. A més, es va aprovar el decret llei per retornar part de la paga extra del 2012 aquest any.

stats