REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 28/02/2013

La venda de CatalunyaCaixa apunta a una nova suspensió

El govern espanyol tem no rebre ofertes prou bones en el termini que expira avui

Joan Faus / Xavier Alegret
3 min
SEGON INTENT El govern espanyol ja ha suspès un cop la subhasta de CatalunyaCaixa i podria fer-ho per segona vegada.

Madrid / Barcelona.Sensacions negatives. Això és el que es percebia ahir a la seu del ministeri d'Economia en relació al procés de presentació d'ofertes no vinculants per la compra de CatalunyaCaixa. El termini expira avui i la intuïció del titular d'Economia, Luis de Guindos, és que les ofertes seran massa baixes i la subhasta de l'entitat nacionalitzada s'haurà de tornar a ajornar, segons van explicar a l'ARA fonts financeres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Oficialment, el govern espanyol no vol fer cap comentari i deriva qualsevol valoració al Fons de Reestructuració Ordenada de Bancària (FROB), l'organisme estatal que és l'actual propietari de CatalunyaCaixa i que en gestiona el procés de venda. Fonts del FROB asseguren que la decisió s'adoptarà després d'analitzar les propostes dels compradors però van reconèixer que l'opció d'una nova suspensió de la subhasta està clarament sobre la taula. "No hi ha una obligació de vendre costi el que costi. No hi ha cap data límit per adjudicar-la i el primer objectiu sempre serà maximitzar el benefici de la venda", va afirmar a aquest diari un portaveu de l'ens públic. De fet, De Guindos ha repetit diverses vegades que l'Estat té cinc anys per comercialitzar CatalunyaCaixa (segons va acordar amb la Comissió Europea) i que mai es malvendrà. L'espectacle continua en el que és el procés de venda més dilatat de la història bancària espanyola, perquè CatalunyaCaixa s'havia de privatitzar a finals del juny del 2012.

El principal motiu que estaria allunyant l'arribada d'ofertes competitives és l'oposició frontal de l'executiu de Mariano Rajoy i del FROB a concedir al comprador un esquema de protecció d'actius (EPA). Aquest mecanisme fa que l'Estat assumeixi les pèrdues futures de l'entitat adjudicada mentre no entri en beneficis. Fa un mes i mig, el procés de subhasta ja va estar a punt de no començar per aquesta raó. Llavors, les autoritats van decidir tirar-lo endavant amb el convenciment que el sector cediria en les demandes.

Per exemple, la CAM, Unnim i Banc de València van ser venudes per un euro i amb un EPA. En els dos primers casos, el Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), l'organisme format pels mateixos bancs, va assumir durant deu anys la gran majoria de les pèrdues de les entitats. I en el tercer cas va ser el FROB qui, després del rescat europeu, va costejar el forat.

Fa tres setmanes, el director general del FROB, Antonio Carrascosa, va dir que si la subhasta es tornava a ajornar hi hauria "una dotzena" de possibilitats, entre les quals una fusió entre CatalunyaCaixa i Bankia, també nacionalitzada, però l'organisme sembla que ara descarta completament aquesta opció perquè implicaria "canviar" els plans de sanejament de les dues entitats.

Totes les mirades, cap a Botín

Les travesses sobre qui mostrarà avui interès per CatalunyaCaixa passen per una terna formada pel Banco Santander, el BBVA i el Banc Sabadell, però no descarten més entitats, com Kutxabank. El Santander ha estat el favorit durant molt de temps. L'entitat té capacitat de sobres per absorbir l'entitat catalana i encara no ha comprat cap banc durant el procés de reestructuració del sector, mentre que el BBVA s'ha quedat Unnim i el Sabadell la CAM i part de BMN. A més, Botín mataria dos pardals d'un tret: d'una banda, recuperaria el lideratge en actius a Espanya, actualment en mans de Caixabank, i es distanciaria del BBVA; de l'altra, guanyaria quota de mercat a Catalunya, on els seus dos principals rivals són molt forts, i es trauria una espina.

L'interès del Sabadell en CatalunyaCaixa ha anat variant, i ahir el seu conseller delegat, Jaume Guardiola, no va voler aclarir si hi haurà oferta o no. "Ho decidirem demà [per avui]", va respondre. Després de comprar la xarxa comercial a Catalunya de BMN -les oficines de Caixa Penedès-, el Sabadell va abaixar el to sobre CatalunyaCaixa. Però en la presentació dels resultats del 2012, al gener, el seu president, Josep Oliu, va donar per fet l'interès tot i que va admetre que no és l'entitat més ben posicionada. Ahir, però, Guardiola va apostar per créixer fora de l'àrea d'influència de l'entitat i va avançar que, amb l'operació de BMN, el banc probablement tancarà oficines a Catalunya. Comprar CatalunyaCaixa faria avançar el Sabadell en el mercat minorista, on té menys presència.

stats