La venda de cotxes creix al gener per cinquè mes per les ajudes als compradors

Volkswagen arrenca l'any com la marca més venuda i Seat cau a la quarta posició, per darrere de Peugeot i Citroën

Les matriculacions de vehicles a Catalunya van començar l'any amb un increment del 7,5% i prop de 8.500 unitats venudes. A tot Espanya l'augment va ser similar i es van vendre 53.400 turismes i totterrenys gràcies als plans d'ajudes als compradors encara vigents.

Les patronals de fabricants i venedors de vehicles espanyoles –Anfac, Ganvam i Faconauto– van vincular directament l'increment de vendes, que és el cinquè mensual consecutiu, a les subvencions del pla PIVE que està ajudant el mercat a resistir en positiu.

"Els plans d'ajuda són la injecció per a una demanda que encara s'ha de creure més la recuperació per aixecar el vol", ha assegurat el president de la patronal de venedors Ganvam, Juan Antonio Sánchez Torres. Els concessionaris de Faconauto han fet el mateix diagnòstic i han agraït que la renovació de les ajudes per part del govern espanyol amb el PIVE 5 hagi arribat a temps per salvar el mes.

Les previsions de vendes per a aquest 2014 passen per arribar a les 800.000 unitats, unes 100.000 més que l'any passat. La xifra, però, està lligada al fet que continuïn les ajudes que reben els consumidors a través del PIVE i que es concreten en 1.000 euros que aporta el govern i 1.000 més el fabricant, a canvi que el comprador doni un cotxe antic per adquirir-ne un de nou.

Si es miren els resultats de gener, Volkswagen s'ha situat com la marca més venuda a Espanya, amb més de 5.200 vehicles, mentre que Seat ha caigut a la quarta posició amb gairebé 3.800 cotxes. Per damunt de la marca amb seu a Martorell han quedat també Peugeot (4.300) i Citroën (3.800).