Economia 12/05/2012

La venda d'habitatges tindrà una exempció fiscal del 50%

Els beneficis derivats de la venda d'un pis o una casa tindran una exempció fiscal del 50%. La reforma, aprovada ahir pel govern espanyol, anirà acompanyada de més facilitats per al mercat de lloguer.

E. F.
2 min
Una imatge de l'aparador d'una agència immobiliària de Barcelona anunciant lloguer i venda d'habitatges.

BARCELONAEl consell de ministres va donar llum verda ahir a un seguit de reformes per tornar el pols al mercat immobiliari, tant el de la compravenda com el del lloguer. D'una banda, la venda d'habitatge aquesta any tindrà avantatges fiscals del 50% que es veuran reflectits en l'impost de la renda de persones físiques (IRPF), en l'impost sobre la renda dels no-residents i en l'impost de societats, sempre que no hi hagi vincle entre les parts. La mesura es publicarà previsiblement avui al BOE.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'altra banda, s'incentivarà el lloguer per apropar-nos a cotes europees. L'executiu va rebaixar la durada mínima de la pròrroga obligatòria als contractes des dels cinc fins als tres anys. També va eliminar les penalitzacions que s'imposen als llogaters que deixen el pis abans del temps mínim que estipula el contracte. Ara bé, si els arrendataris tenen dificultats per pagar podran marxar lliurement sempre que avisin amb un mes d'antelació.

De la banda del propietari, també es van aprovar canvis importants. Amb les noves normes serà més fàcil fer fora el llogater morós. Caldrà un sol funcionari i no dos com fins ara per executar els desnonaments.

A més a més, el govern espanyol agilitzarà els terminis perquè el llogater pagui el deute pendent. Fins ara, es podia evitar el desnonament pagant a l'últim moment els mesos pendents. Ara aquest pagament s'haurà d'efectuar com a màxim deu dies abans que s'executi l'ordre per poder continuar vivint al pis.

El propietari també tindrà més facilitats per recuperar un habitatge llogat si el necessita per a un familiar de primer grau o bé per al cònjuge en cas de divorci. Segons la ministra de Foment, Ana Pastor, el conjunt de mesures busca equilibrar la relació entre propietaris i inquilins.

Va confiar que amb les noves regles es doni prou seguretat jurídica perquè entrin al mercat del lloguer més habitatges i creixi la quota enfront del mercat de propietat. Ara només el 17% dels habitatges a Espanya són de lloguer, mentre que a Europa la quota és del doble i arriba al 47% a Alemanya.

stats