Economia 09/07/2019

Els visats de construcció cauen un 30% a Barcelona però remunten a l'àrea metropolitana

El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya apunta a la "incertesa jurídica" com a causa de la davallada

Efe
2 min
La construcció residencial pren el relleu a l'obra pública.

BarcelonaEl nombre de visats necessaris per construir habitatges a la ciutat de Barcelona ha baixat un 29% durant el primer semestre d'aquest any, mentre que la superfície d'aquests immobles ha caigut un 47%, a causa, en bona part, de la "incertesa jurídica" que viu la ciutat, segons el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC). El creixement dels visats no ha sigut homogeni a tot el territori. Es produeix un creixement a tot Catalunya, excepte a Barcelona i Girona, i augmenten principalment a l'àrea metropolitana de Barcelona i a la demarcació de Tarragona.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

No obstant això, al conjunt de Catalunya la superfície total de projectes visats durant el primer semestre ha arribat als 2,3 milions de metres quadrats, un 5,5% més que durant el mateix període de l'any anterior. En concret, la superfície visada d'habitatge ha crescut un 2,8% i el nombre d'habitatges nous visats ha augmentat un 12,5%.

La presidenta del COAC a la demarcació de Barcelona, Sandra Bestraten, ha explicat que el motiu de la caiguda de visats d'habitatge a Barcelona són, principalment, la "incertesa jurídica" i les traves administratives a les quals s'enfronten els promotors, entre altres coses per les diferents moratòries que hi ha hagut, com l'hotelera o la del districte de Gràcia.

L'estudi s'ha fet a partir dels visats dels projectes d'execució d'obra, obligatoris per poder començar les construccions de nova planta i de gran rehabilitació. A aquests visats encara no els ha afectat la normativa de l'Ajuntament de Barcelona que obliga a destinar un 30% del total de sostre de nova construcció a gran rehabilitació o a habitatge social, ja que són operacions que ja porten en marxa un any o un any i mig.

Creixement "poc sostenible"

La directora general del COAC, Sònia Oliveras, ha explicat que durant els primers sis mesos de l'any els projectes grans –de més de 10.000 metres quadrats– visats a Catalunya han sofert un descens, "cosa que pot denotar un signe de prudència del sector", i ha assenyalat que els projectes mitjans i petits han guanyat força.

També ha destacat que el creixement dels visats a Catalunya és "poc sostenible" perquè està basat en l'obra nova, que segueix creixent, mentre que la rehabilitació empitjora semestre rere semestre i de manera continuada des de principis del 2017. Així, durant el primer semestre de l'any, l'obra nova ha crescut un 10,5% respecte al mateix semestre de l'any anterior, mentre que la rehabilitació ha caigut un 8,2%.

stats