Qui voli fora de la UE també té dret a indemnització

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va sentenciar ahir que les companyies aèries de la UE hauran de compensar els clients que pateixin retards en vols amb connexió fora de la UE, encara que estiguin operats per aerolínies extracomunitàries.

La demanda va ser interposada per 11 passatgers d’un vol de la companyia txeca Czech Airlines des de Praga fins a Tailàndia amb escala a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units). El primer tram fins a Abu Dhabi, operat per la companyia txeca, va arribar puntual, però la segona part es va fer amb un aparell de la companyia dels Emirats Etihad Airways i va aterrar a Bangkok amb vuit hores de retard. Els demandants van posar una reclamació a Czech Airlines pel retard sofert, però l’aerolínia txeca va argumentar que el vol amb retard estava operat per una altra companyia.

La sentència indica que les aerolínies han de compensar els clients que pateixin retards en vols de connexió, encara que siguin fora de la UE i operats per aerolínies extracomunitàries. Els magistrats afirmen que, com que es tracta d’una reserva amb origen en un estat membre de la Unió Europea, cal aplicar-hi la normativa comunitària.