Economia 11/01/2011

Zapatero presumeix de diàleg al balanç econòmic del 2010

Es mostra convençut que es complirà "de sobres" l'objectiu del dèficit per al 2010 i diu que la reforma de les pensions serà "gradual, progressiva i flexible"

Miquel Codolar
2 min

MadridEl president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha presumit de diàleg durant el discurs anual de balanç econòmic que ha ofert a la Moncloa. Ha dit que en totes les reformes que estan en marxa i en les pendents el govern espanyol intentarà aconseguir "el major grau possible d'acord polític i amb els interlocutors socials". El president espanyol ha dit que "les millors reformes" són les "reformes compartides". Tot i això, ha avisat que si hi ha alguna cosa "pitjor" que l'absència de consensos amplis és l'absència de reformes. "I com que això seria el pitjor, no passarà".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa a la reforma de les pensions, Zapatero ha dit que es manté un diàleg "franc i intens" amb els sindicats per aprovar la reforma, tot i que ha reiterat que s'aprovarà el proper 28 de gener. Ha defensat la reforma perquè "si en aquest moment hi ha quatre persones en edat de treballar per cada pensionista, el 2050 només n'hi haurà una i mitja". Ha afegit que serà una reforma "gradual i progressiva, i flexible perquè tindrà en compte, per exemple, el temps efectivament treballat per poder jubilar-se amb anterioritat a la nova edat legal fixada i la naturalesa de l'ocupació que es vagi desenvolupant".

Zapatero ha dit que gràcies a les reformes el creixement de l'Estat s'aproximarà al seu nivell potencial, fins a situar-se al voltant del 2 o 2,5% entre el 2011 i el 2015. També s'ha mostrat convençut que l'Estat complirà l'objectiu de dèficit que s'havia marcat per al 2010. Ha defensat sobretot la reforma del sistema financer –que ha reconegut que encara genera "dubtes"–, la reforma laboral, que serà desenvolupada "en les properes setmanes", i la de la negociació col·lectiva, que s'ha d'acordar abans del 18 de març, així com la de les pensions.

stats