ECONOMIA
Economia 06/09/2011

Zapatero assegura que Espanya suportarà la tensió dels mercats i es finançarà per ella mateixa

L'Estat "suportarà bé aquesta situació" ha dit el president espanyol de viatge a Turquia

Efe
2 min

AnkaraEl president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat aquest dimarts de manera contundent que Espanya està lluny d'un rescat: "Espanya, per descomptat, que es finançarà per si mateixa, té fortalesa, sap i suportarà les tensions" .

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa a Ankara després de concloure la III Reunió d'alt nivell hispano-turca i després d'una nova jornada de turbulències financeres, Zapatero ha reconegut que és "molt dolent" mantenir elevat el diferencial del deute perquè encarirà el finançament tant de l'Estat com de les empreses, però ha garantit que Espanya "suportarà aquesta situació".

El president espanyol ha assegurat que no hi ha noves mesures previstes per fer front a aquestes turbulències, però ha assegurat que la reforma de la Constitució que es tramita al Congrés "sens dubte" ajudarà el país a preservar la credibilitat per mantenir la capacitat de finançament i reduir les tensions.

"Ho comprovarem", ha afegit, abans de recordar les mesures adoptades des de 2009 per reduir el dèficit o reformar el sistema financer, amb "molts esforços i molts sacrificis", ha dit, per part dels ciutadans, i ha recalcat que aquestes iniciatives han fet guanyar credibilitat i confiança a Espanya.

Tot i que l'actual situació, en què resulta més car finançar-se, pot afectar la feble recuperació econòmica i, per tant, a l'esperada creació d'ocupació, Zapatero ha insistit a mostrar la seva confiança en la "fortalesa" espanyola i ha assenyalat que l'executiu té previstos els possibles escenaris fins a final d'any.

De fet, ha recordat que ja havia vaticinat que després dels problemes registrats a l'agost els mercats s'acostava "un mes de setembre i possiblement octubre amb tensions financeres serioses".

El problema de fons, segons Zapatero, és Grècia, que segueix generant "gran inquietud" i que seguirà afectant els mercats mentre no hi hagi una resposta "clara, ferma i contundent".

A aquest problema s'han unit a més informacions sobre una frenada de l'economia, declaracions que han tornat a desencadenar les tensions i que "espanten als inversors", ha afegit Zapatero en referència, encara que sense citar-la, a la directora gerent de l'FMI, Christine Lagarde, que va advertir aquest diumenge del risc que l'economia mundial torni a entrar en recessió de forma "imminent".

"La resposta ha de ser global, suficient, forta i contundent", ha subratllat el president del Govern espanyol, que ha posat les seves esperances en la reunió que mantindran aquest divendres els ministres d'Economia del G-7 i ha advocat també perquè Europa "prengui la iniciativa".

Segons la seva opinió, la concertació entre la UE, els Estats Units i els països emergents resulta "imprescindible" per reprendre el creixement i fomentar la liquiditat en el sistema financer global.

No ha volgut comentar des d'Ankara la possibilitat que el Consell de ministres del proper 16 de setembre recuperi l'impost de patrimoni, com ha apuntat el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, i s'ha limitat a assenyalar que si hi ha alguna mesura de rellevància l'explicarà a Espanya adequadament.

Fonts de l'executiu sí que han rebatut les primeres crítiques del PP al futur impost de patrimoni en considerar que podria recaure en les classes mitjanes.

Segons han recordat aquestes fonts, el 75 per cent d'aquest impost 1.400 milions d'euros-requeia en els patrimonis més quantiosos, corresponents al 25 per cent dels contribuents, mentre que la resta aportava 400 milions.

stats