REACCIONS

Podem s'atribueix fer més 'eco' la 'taxa'

El PSIB diu que el 80% anirà a medi ambient i innovació i el PP acusa el Pacte de frenar l'arribada de turistes amb el nou impost

Podem s'ha atribuït el mèrit d'haver canviat les prioritats que havia fixat el Govern a l'hora de destinar els fons que es recaptaran amb l'ecotaxa i ha destacat que ara la prioritat serà la inversió en la protecció i preservació del medi natural i marí. Així ho ha avançat la portaveu de la formació al Parlament Laura Camargo, qui també ha dit que el Govern havia acceptat les “esmenes” plantejades per la seva formació.

Abans, el líder de la formació, Alberto Jarabo, havia deixar clar que el seu partit “no acceptaria mai que aquest impost, que sempre hem dit que hauria d'anar dirigit a reduir la càrrega impositiva dels ciutadans de les Illes Balears, pugui beneficiar finalment al sector hoteler, mai ho acceptaríem”. Jarabo, que ha expressat la seva satisfacció per la presentació aquest dimecres de l'esborrany de la nova ecotaxa, ha insistit que els fons que es recaptin s'han de destinar de forma prioritària a medi ambient i a temes socials perquè seria “una greu injustícia” que se n'acabassin beneficiant els “grans hotelers”, que són els que més traves han posat al tribut.

Jarabo ha participat aquest dimecres en una comissió de seguiment del Pacte monogràfica sobre l'ecotaxa en la qual els seus socis s'haurien compromès a canviar les previsions inicialment establertes. Segons ell, en l'esborrany de la llei es recalca la inversió turística i hauria de quedar clar que els fons recaptats s'han de destinar principalment a medi ambient, rescat ciutadà i canvi de model econòmic. El dirigent de Podem ha criticat també que l'esborrany no inclogui inversions en l'àmbit social i ha confiat que les conselleries pertinents pressionin perquè s'afegeixin noves prioritats a l'hora de destinar els fons recaptats.

Tot i les paraules de Podem, la portaveu del PSIB al Parlament Pilar Costa ha defensat que la suma dels projectes ambientals i els vinculats a la innovació suposaran més del 80% perquè molts projectes per recuperar zones turístiques madures són dels ajuntaments. La socialista ha destacat l'alt grau de consens entre els socis per tirar endavant aquest nou impost i ha donat per fet que Podem està a favor de la proposta.

Podem, però, no ha estat l'únic soci del Pacte que ha volgut aclarir conceptes. MÉS per Menorca també ha demanat al Govern que els pacients i familiars que han de viatjar a Mallorca des de les altres Illes per ser atesos a Son Espases i que hagin de dormir en allotjaments turístics no paguin el nou tribut. El seu portaveu Nel Martí ha reconegut també que el Govern està fent feina per a que ni malalts ni familiars hagin de pagar el desplaçament i l'allotjament.

En contra de la nova ecotaxa s'ha situat el PP, que ha tornat a deixar clar que s'oposa a “una pujada d'imposts i més quan es fa des de la supèrbia i la imposició”. La portaveu parlamentària, Marga Prohens, ha tornat a criticar les “incerteses” que hi ha sobre els efectes que tindrà l'impost en el turisme i ha denunciat que el Pacte no n'ha fet cap estudi. “Els partits d'esquerres no volen que arribin tants turistes. Per a ells el turisme és una cosa que té efectes perniciosos o és una font d'explotació laboral. Per a ells el turista no és un amic, és algú que molesta”, ha assegurat la diputada, qui també ha acusat el Pacte d'haver “mentit” perquè els residents també acabaran pagant aquest impost.

En una posició intermèdia s'ha situat El Pi, qui ha advertit que accepta que es cobri aquest impost mentre no es millori el finançament autonòmic, però sempre que es consensuï amb el sector turístic. El seu portaveu, Jaume Font, ha afirmat que els fons recaptats haurien de revertir de forma majoritària en el sector turístic i aproximadament un terç hauria d'anar a Sanitat, Educació i Serveis Socials. Font ha apuntat que la millora de les aigües de bany i, per tant la millora de depuradores i emissaris, podria ser una de les inversions que es podrien fer amb la recaptació, però també accions de promoció per incrementar la temporada.

El + vist

El + comentat