L’EDITORIAL
Editorial 15/12/2015

Amazon o com la realitat sempre s’acaba imposant

Catalunya és la regió de l’Europa continental que ha rebut més inversió estrangera el 2015

2 min

La decisió d’Amazon de triar la rodalia de Barcelona per instal·lar el seu centre logístic per al sud d’Europa no ens hauria de sorprendre, ja que Catalunya és, segon l’índex del Financial Times FDI Markets, la regió de l’Europa Occidental continental que ha rebut més inversió estrangera durant el primer semestre del 2015. Tot i així, de manera periòdica, apareixen informacions que intenten distorsionar aquesta realitat i dibuixar una Catalunya abandonada per les empreses i convertida en un erm econòmic a causa del procés sobiranista. Per sort, la realitat sempre s’acaba imposant i l’anunci d’Amazon ve a desmentir aquesta imatge i a confirmar tot el contrari: Catalunya és un destí atractiu per a les empreses, una plataforma logística de primera magnitud per a aquelles companyies que volen operar al sud d’Europa, i un destí interessant per acollir activitat relacionada amb les noves tecnologies, com és el cas del gegant del comerç electrònic que comanda Jeff Bezos.

Si el projecte acaba cristal·litzant (ara Amazon té un mes per formalitzar un contracte d’arres per comprar els terrenys que li ha assignat l’Incasòl al Prat de Llobregat), Barcelona acollirà un centre logístic de primera magnitud que triplicarà en espai el que Amazon té a Madrid i que es calcula que podria crear entre 1.400 i 2.000 llocs de treball. La inversió ha de servir per confirmar Barcelona i Catalunya com la regió del sud d’Europa més dinàmica i amb una economia més oberta i innovadora. I també per confirmar que la tensió política, lògica en un procés de les característiques del català, ha de ser plenament compatible amb el normal desenvolupament de l’activitat econòmica.

A pocs dies de les eleccions espanyoles, seria d’agrair que les principals forces polítiques de l’Estat admetessin que no hi ha cap prova ni cap indicador que demostri que el procés català sigui perjudicial per a l’economia i que, per tant, s’abstinguessin de fer demagògia amb aquesta qüestió. En tot cas, si hi ha alguna cosa que perjudica, és la negativa del govern de Mariano Rajoy a obrir un procés de diàleg perquè es pugui celebrar un referèndum com el que es va fer a Escòcia.

stats