Badalona: un regal enverinat d'Albiol al PSC

El polític popular busca una sortida personal per tornar a competir per l'alcaldia de la seva ciutat

El líder del PP a Catalunya i exalcalde de Badalona, Xavier García Albiol, acaba de fer un regal enverinat al PSC: els 10 regidors populars al consistori badaloní estan disposats a votar el candidat del PSC, Álex Pastor, per fer fora l'alcaldessa Dolors Sabater. L'oferta d'Albiol, inesperada per als mateixos socialistes, respon a dos factors diàfans. D'una banda, segueix la tònica general fixada els últims dies pel president espanyol Mariano Rajoy consistent a buscar una aproximació al PSOE davant l'auge demoscòpic de Ciutadans i la cursa ultranacionalista del partit de Rivera. Des del PP, ara es tracta de desacreditar l'extremisme incendiari de Rivera i de presentar-se, davant els ciutadans i davant d'Europa, com el partit del seny, també per fer front al repte català. En aquesta recerca de centralitat qualsevol acord amb els socialistes és benvingut. I cal dir que Pedro Sánchez s'hi ha posat molt bé.

El segon factor té una clau interpretativa personal: amb aquest gest aparentment generós, Albiol simplement maniobra per tornar a guanyar protagonisme a la seva ciutat, Badalona, davant el seu anunciat i immediat relleu a la cúpula del PP català. Tot i l'aparent sacrifici que suposa convertir en alcalde el candidat del PSC, amb aquesta jugada a un any de les eleccions Albiol s'apuntaria el trumfo d'haver fet caure el govern municipal de l'esquerra sobiranista i es convertiria en una mena d'alcalde a l'ombra. El fet que ell disposi de 10 regidors enfront dels 3 del PSC sens dubte li donaria una força extraordinària, tant si fos dins el nou govern, amb el control d'unes quantes àrees, com si fos des de fora, i per tant li permetria encarar la campanya electoral amb moltes garanties de recuperar la vara d'alcalde. A més, per al PP, que veu com Cs el pot fer desaparèixer a Barcelona, jugar la carta de Badalona resulta crucial.

La jugada és de manual. El PSC queda entre el foc i les brases. La proposta d'Albiol els ha deixat descol·locats. Sense esperar-s'ho veuen que si l'accepten cauen a la xarxa dels populars en la tercera ciutat de Catalunya, i ho fan de la mà d'un alcalde que es va fer famós pel seus tics xenòfobs, pel seu rebuig impúdic a la immigració. I si no l'accepten, seran acusats –també pels populars, esclar– de prioritzar l'interès de partit i sobretot de permetre així el manteniment de la majoria independentista.

El PSC té, doncs, un problema puntual greu. I un problema de fons encara més greu. El seu alineament cada cop més acrític amb la dreta espanyolista l'està portant a un carreró sense sortida: d'una banda, el seu perfil ideològic cada cop es desfigura més, tant a Catalunya com a Espanya; i de l'altra, a remolc de figures com Albiol, cada cop li és també més difícil fer valer un desdibuixat catalanisme, desconnectat de la majoria social a favor del dret a decidir. Obtenir ara l'alcaldia de Badalona gràcies als vots del PP d'Albiol seria difícilment comprensible per al votant socialista, tant el clàssic d'esquerres clàssic com el catalanista no independentista.

Més continguts de

El + vist

El + comentat